Δύο οι νεκροί στην ανατολική Ουκρανία

Ένας φωτορεπόρτερ κι ένας εθελοντής που ανήκε σε μια οργάνωση της ακροδεξιάς σκοτώθηκαν χθες σε έναν βομβαρδισμό με πυροβολικό στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, παρά την εύθραυστη εκεχειρία στην περιοχή, εν μέσω των ανησυχιών περί νέας κλιμάκωσης της βίας.

 

Ο Σερχίι Νικολάεφ, φωτορεπόρτερ της εφημερίδας Σεβόντνια, και ένας μαχητής της παραστρατιωτικής εθνικιστικής οργάνωσης Πράβι Σεκτόρ («Δεξιός Τομέας») σκοτώθηκαν στο Πέσκι, μια μικρή πόλη κοντά στα συντρίμμια του αεροδρομίου του Ντονέτσκ, όπως δήλωσε ένας άλλος μαχητής του Δεξιού Τομέα. Η εφημερίδα επιβεβαίωσε τον θάνατο του φωτορεπόρτερ με ανακοίνωσή της.

 

Η πρόεδρος της Ομάδας Επαφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η Χάιντι Ταλιαβίνι, εκτίμησε προχθές Παρασκευή ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η ουκρανική σύγκρουση βρίσκεται «σε ένα σταυροδρόμι» και πρόσθεσε ότι υπάρχει «ο κίνδυνος μιας νέας κλιμάκωσης».

 

Χθες, ο ουκρανικός στρατός είχε ανακοινώσει πως οι εχθροπραξίες έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όμως πρόσθεσε ότι σημειώθηκαν επιθέσεις με ρουκέτες Γκραντ στην ελεγχόμενη από τις κυβερνητικές δυνάμεις πόλη Αβντιίβκα, κοντά στην Πέσκι.

 

Στην Αβντιίβκα βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια εμφιάλωσης αναψυκτικών στην Ευρώπη.

 

Προχθές εξάλλου ο στρατός της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει τους πρώτους θανάτους στελεχών του μέσα σε τρεις ημέρες, γεγονός που υπογράμμισε πόσο εύθραυστη είναι η εκεχειρία η οποία τέθηκε σε εφαρμογή την 15η Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, ο στρατός και οι αντάρτες λένε ότι συνεχίζουν να αποσύρουν τα βαρέα όπλα τους από το μέτωπο.

 

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, η κατάπαυση του πυρός τηρήθηκε σχεδόν απόλυτα γύρω από την ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές πόλη Λουχάνσκ και στη Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα.

 

Το Κίεβο φοβάται ότι η πόλη, όπου βρίσκεται ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι και σημαντικές βιομηχανικές υποδομές, θα γίνει ο επόμενος στόχος των ανταρτών. Οι αντάρτες κατάφεραν να αποσπάσουν την στρατηγικής σημασίας πόλης Ντεμπάλτσεβε από τα χέρια των κυβερνητικών στρατευμάτων, εξέλιξη η οποία εκλήφθηκε ως ταπείνωση στο Κίεβο, αφού η εκεχειρία τέθηκε σε εφαρμογή.

 

Η σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 5.600 ανθρώπους από τον περασμένο Απρίλιο, έχει παραλύσει τη βιομηχανία και ιδίως τον κλάδο της παραγωγής χάλυβα, ο οποίος πριν ξεσπάσει ο πόλεμος συνεισέφερε το 15% του ΑΕΠ.

 

 

ΠΗΓΗ: ΑΜΕ-ΜΠΕ