ΕΕΘ: Να χαλαρώσει η φορολογική θηλιά ζήτησε από τον πρωθυπουργό

Αμεσες παρεμβάσεις και ρυθμίσεις, για να σταματήσει ο καταιγισμός λουκέτων, που έχει πλήξει και συνεχίζει να πλήττει την αγορά, ζήτησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με υπόμνημα που κατέθεσε ο πρόεδρος του φορέα Μιχάλης Ζορπίδης κατά τη διάρκεια της συνάντησης των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης με τον πρωθυπουργό.

 

Οι επαγγελματίες μεταξύ άλλων ζητούν μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 15% και των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων σε 15%, κατάργηση του μέτρου της προκαταβολής φόρου της τάξεως του 55%, κατάργηση του πόθεν έσχες για τη συμμετοχή σε αύξηση κεφαλαίου εταιρείας, συμψηφισμό των υποχρεώσεων των ιδιωτών με τα οφειλόμενα του δημοσίου προς αυτούς. Επίσης ζητούν εξομοίωση της φορολογικής αντιμετώπισης μεταξύ μισθωτών και επαγγελματιών, αύξηση των δόσεων ρύθμισης των χρεών προς το δημόσιο σε 100 και διατήρηση των ρυθμίσεων των επαγγελματιών στην εφορία ακόμη και στις περιπτώσεις συμψηφισμού των χρεών. Ως προς το ασφαλιστικό οι επαγγελματίες ζητούν να επιλέγουν οι ίδιοι την ασφαλιστική κλάση στην οποία θα ενταχθούν, να αυξηθεί από 12.000 σε 20.000 ευρώ το εισοδηματικό κριτήριο για θεώρηση βιβλιαρίου υγείας στους επαγγελματίες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν, να αυξηθούν οι δόσεις ρύθμισης των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 100 και να απαλλαγούν από τις ασφαλιστικές εισφορές οι νέοι επαγγελματίες για ένα έτος.

Το ΕΕΘ έθεσε και σειρά από θέματα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη, όπως η πάταξη του παραεμπορίου, η επιτάχυνση των έργων κατασκευής του μετρό και η κάλυψη της καταστροφής που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στον άξονά του, η επιτάχυνση των έργων αναβάθμισης του αεροδρομίου «Μακεδονία» και η άρση της ακτοπλοϊκής απομόνωσης της Θεσσαλονίκης με την ανάδειξη των γραμμών της σε άγονες.

ΝΙΩΘΟΥΝ ΑΠΑΞΙΩΜΕΝΟΙ

 

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης τονίζει ότι η μη πρόσκλησή της στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου σηματοδοτεί «την απαξίωση του πιο σημαντικού μοχλού της εθνικής οικονομίας, των πολύ μικρών και μικρών επιχειρηματιών». Μάλιστα η Ομοσπονδία σχολιάζει ότι επιλέχθηκαν ως συνομιλητές μόνον οι φορείς που τείνουν ευήκοα ώτα στην κυβέρνηση και καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ.