Εφαρμογή του ΑΠΘ παρέχει προηγμένες υπηρεσίες σε τουρίστες

Πού να δειπνήσω απόψε; Πού είμαι τώρα; Τί βλέπω; Πώς ήταν το σημείο που βρίσκομαι τώρα πριν 70 χρόνια; Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα ερωτήματα στα οποία δίνει απαντήσεις στους τουρίστες η νέα καινοτόμα εφαρμογή, για υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό android, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος, με τίτλο: «Σύστημα Σχεδίασης Προηγμένων Τουριστικών Υπηρεσιών – Advanced Tourism Planning System (ATLAS)» από το Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών του Α.Π.Θ.

 

Συντονιστής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου είναι ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Α.Π.Θ., Κωνσταντίνος Κοτρόπουλος. Στόχος του ερευνητικού προγράμματος, που ολοκληρώνεται το Μάρτιο του 2015, είναι να αποφέρει καινοτομία στην τουριστική βιομηχανία παρέχοντας προηγμένες υπηρεσίες καθοδήγησης και υπόδειξης σε τουρίστες που χρησιμοποιούν έξυπνες συσκευές.

 

Η εφαρμογή μπορεί να λειτουργήσει σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας. Συλλέχθηκαν δεδομένα που απαρτίζονται από πολυμεσικά περιεχόμενα και μεταδεδομένα, που υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο στοιχεία. Μέρος τους αξιοποιήθηκε στη σχεδίαση των εφαρμογών του συστήματος ATLAS.

 

Οι εφαρμογές αυτές στηρίζονται σε καινοτόμους αλγόριθμους που εμπλουτίζουν την τουριστική εμπειρία και μπορούν: α) Nα συσχετίσουν τόσο σημασιολογικά όσο και γεωγραφικά μια εικόνα, όπως π.χ. ένα στιγμιότυπο που δείχνει την Καβάλα του 1964 από την ταινία Τοπ Καπί του Jules Dassin με τη Μελίνα Μερκούρη με αξιοθέατα της Καβάλας του σήμερα και να προτείνει παραπλήσια εστιατόρια και καφέ, με βάση το προφίλ του χρήστη. β) Nα ανακτήσoυν εικόνες όπως π.χ. του Λευκού Πύργου από διάφορες οπτικές γωνίες και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές της ημέρας (π.χ. ημέρα ή νύχτα). γ) Να δημιουργήσουν αυτόματα το προφίλ ενός χρήστη χωρίς διαρροή προσωπικών δεδομένων. δ) Να προτείνουν ένα περίπατο στη Θεσσαλονίκη ξεκινώντας από ένα αξιοθέατο π.χ. την Αψίδα του Γαλέριου προς άλλα παραπλήσια αξιοθέατα, αξιοποιώντας το χάρτη δρομολογίων του Ο.Α.Σ.Θ.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr