Έγγραφα-φωτιά για την εμπορία βρεφών

Καταθέσεις-φωτιά, που αποκαλύπτουν όλη τη δράση του κυκλώματος εμπορίας βρεφών και παράνομων υιοθεσιών από τη Βουλγαρία, έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές δικαστικές αρχές.

 

Τα τελευταία χρόνια στους ανακριτές της Βόρειας Ελλάδας φτάνει πληθώρα αιτημάτων για έρευνες από τη βουλγαρική δικαιοσύνη. Με στοιχεία πωλήσεων, διευθύνσεις και ονόματα εμπλεκομένων.

“Η Κ.Μ. έχει καταθέσει σε βούλγαρο δικαστή ότι η φίλη της Β.Ι. τής είπε ότι ήθελε να πουλήσει το παιδί της στην Ελλάδα. Την παρακάλεσε να τη φέρει σε επαφή με Έλληνες, οι οποίοι ήθελαν να αγοράσουν το παιδί. Επειδή όμως δεν βρέθηκε οικογένεια, έδωσε το τηλέφωνο του Α. (ομοεθνής της), για να ζητήσουν βοήθεια, επειδή ήξερε ότι αυτός ασχολούταν με σκοτεινές υποθέσεις”.

 

Ο τύπος των “σκοτεινών υποθέσεων”, όπως περιγράφεται στην κατάθεση που έχουν λάβει οι βουλγαρικές αρχές, φαίνεται πως κανονίζει την εμπορία βρεφών σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ των γυναικών που θέλουν να πουλήσουν τα παιδιά τους και των άτεκνων ζευγαριών στην Ελλάδα, που αναζητούν εναγωνίως ένα παιδί να υιοθετήσουν. Δίνουν μέχρι και 30.000λέβα, δηλαδή περίπου 15.000 ευρώ, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία.

“Στην πόλη Σ. της Ελλάδας έχουν μεταφέρει, έχουν αποκρύψει και δεχτεί την έγκυο Α.Ε., με σκοπό να πουλήσει το παιδί της”, είναι μία από τις αναφορές των βουλγαρικών αρχών, οι οποίες με τη σειρά τους επιχειρούν να ξετυλίξουν το κουβάρι της εμπορίας βρεφών, που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στη γειτονική χώρα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γυναίκας από τη Βουλγαρία, η οποία αναζητούσε… αγοραστές για το παιδί που επρόκειτο να γεννήσει.

 

Σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις η συγκεκριμένη ήταν έγκυος, είχε περάσει ακόμη πέντε εγκυμοσύνες και αφήνεται να εννοηθεί πως όλα τα παιδιά που γέννησε είχαν την ίδια κατάληξη, καθώς καμία από τις εγκυμοσύνες δεν είχε καταγραφεί στα βουλγαρικά αρχεία.

ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ 

 

Κεντρικά πρόσωπα στις υποθέσεις για τις οποίες οι βουλγαρικές διωκτικές αρχές ζητούν επιπρόσθετα στοιχεία από αστυνομία και δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι βούλγαροι μεσολαβητές. Ο άνθρωπος των “σκοτεινών υποθέσεων” εμφανίζεται σε αρκετά έγγραφα των βουλγαρικών αρχών και δεν αποκλείεται να έχει απασχολήσει για υποθέσεις που έχουν εξιχνιαστεί από την ασφάλεια στη Βόρεια Ελλάδα.

 

Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι οι μάρτυρες που έχουν ενημερώσει τη βουλγαρική δικαιοσύνη περιγράφουν με λεπτομέρειες τα σχέδια των κυκλωμάτων, μέχρι να παραδοθεί το παιδί, τις επιλογές σε κλινικές και νοσοκομεία, τα πλαστά έγγραφα αλλά και την παράδοση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας εγκυμονούσας, η οποία περιφέρεται από δήθεν “ξαδέλφια” της, όπως χαρακτηρίζουν τους μεσάζοντες, από πόλη σε πόλη στην Κεντρική Μακεδονία, μέχρι να καταλήξει να γεννήσει σε κλινική της Θεσσαλονίκης.

 

Στις περιγραφές όμως εμπλέκονται και τρίτα πρόσωπα, πάλι βουλγαρικής καταγωγής, τα οποία εμφανίζονται να καλούνται δίπλα στην εγκυμονούσα και να συμβάλλουν να ξεπεραστούν διάφοροι σκόπελοι σχετικοί με την παράνομη υιοθεσία. “Εφεραν μία άλλη Βουλγάρα στο σπίτι, η οποία έπρεπε να πάρει το παιδί.

Το ίδιο βράδυ μαζί με τη γυναίκα αυτή και το παιδί έφυγαν για τη Θεσσαλονίκη. Σε ένα πάρκιγκ της πόλης έδωσαν το παιδί σε έναν άγνωστο άντρα και της είπαν ότι πηγαίνουν στην Αθήνα το παιδί για εξετάσεις”, αναφέρει η μάρτυρας. Συμπληρώνει μάλιστα πως εκείνοι οι οποίοι παρέλαβαν το νεογέννητο ταυτόχρονα χειριζόταν ακόμη μία υπόθεση παράνομης υιοθεσίας με παιδί που είχε γεννηθεί στην Αθήνα από μία Βουλγάρα.

Ουσιαστικός ρόλος στις υποθέσεις παράνομων υιοθεσιών από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα αποδίδεται σε έλληνες δικηγόρους.

Παρότι επισημαίνεται ότι οι περισσότεροι διαπιστώνουν τις παράνομες πράξεις και αποχωρούν, χωρίς να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες, ή δεν γνωρίζουν πως τα έγγραφα είναι πλαστά, οι μάρτυρες κάνουν λόγο για συγκεκριμένες συναντήσεις σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπου στεγάζονται πολλά δικηγορικά γραφεία.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη βουλγαρικές και ελληνικές αρχές ανταλλάσσουν πληροφορίες μέσω του κέντρου επαφής Προμαχώνα-Κούλατας σχετικά με την ευρεία δράση των κυκλωμάτων. Άλλωστε η δράση ξεκινά από διαφορετικές περιοχές της Βουλγαρίας, όπως Μπλαγκόεβγκραντ, Μπουργκάς, Σλίβεν, Πέτριτς, και καταλήγει σε όλη την Ελλάδα.

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι επιτελείς των κυκλωμάτων εντοπίζουν γυναίκες στη χώρα τους, πριν αυτές να μείνουν έγκυες, και από τότε αρχίζουν τη διαδικασία πώλησης. Τα ποσά που κερδίζουν φτάνουν μέχρι τα 30.000 λέβα για κάθε παιδί (15.000 ευρώ), από τα οποία οι μητέρες εισπράττουν μόλις 2.000 λέβα (1.000 ευρώ).

 

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ: ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

 

Τα δημόσια νοσοκομεία επιλέγουν τα μέλη των κυκλωμάτων εμπορίας βρεφών, προκειμένου να γεννήσουν οι βουλγάρες εγκυμονούσες. Είναι χαρακτηριστικό πως πολλές από τις γυναίκες αυτές έρχονται στην Ελλάδα στον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης, μόνον για τη γέννα και την παράνομη υιοθεσία. Συνήθως επιλέγουν τα νοσοκομεία, προκειμένου να εισαχθούν με πλαστά έγγραφα και να καταγραφεί αμέσως ότι η γέννα έγινε από τη μετέπειτα θετή μητέρα.

“Λένε ένα ελληνικό όνομα, όμως δεν μιλούν καθόλου ελληνικά και αυτό μπορεί να κινήσει υποψίες”, δήλωσε στη “ΜτΚ” ο διοικητής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Γιώργος Καλτσίδης. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο αναφέρεται σε πολλά από τα έγγραφα των βουλγαρικών αρχών.Όμως λόγω της παρατηρητικότητας του προσωπικού έγιναν συλλήψεις μελών κυκλωμάτων εμπορίας βρεφών. “Η προσοχή μας για τέτοιες περιπτώσεις είναι αυξημένη/Οταν βλέπουμε ότι υπάρχει κάτι περίεργο σε έγγραφα και δηλώσεις ονομάτων, απευθυνόμαστε σε ληξιαρχείο και αστυνομία”, τόνισε ο κ. Καλτσίδης.

 

Πηγή: Εφημερίδα Θεσσαλονίκη