Εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα Σερβίας – Κροατίας

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

«Ανοίξτε την πύλη, ανοίξτε την πύλη!», φώναζαν το πρωί της Δευτέρας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη σερβική πλευρά των συνόρων με την Κροατία, παγωμένοι και κουρασμένοι από την κρύα νύχτα που είχαν περάσει στη μεθόριο, ενώ την ίδια ώρα έως και 2.000 πέρασαν τη νύχτα σε τρένο στη μεθόριο Κροατίας – Σλοβενίας, καθώς η δεύτερη προσπαθεί να επιβάλει όρια στο κύμα των προσφύγων που θέλει να συνεχίσει το ταξίδι μέσω αυτής προς τη δυτική Ευρώπη.

Τη διέλευση των προσφύγων που διαμαρτύρονταν στα σερβο-κροατικά σύνορα απαγορεύει η αστυνομία της Κροατίας, όπου οι προσφυγικοί καταυλισμοί είναι πλήρεις, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου Reuters.

Στη σερβική πλευρά των συνόρων με την Κροατία, δεν υπάρχει εμφανής αστυνομική παρουσία για να βοηθάει στη διατήρηση της τάξης, σύμφωνα και πάλι με ανταποκριτή του πρακτορείου Reuters στην σερβική μεθόριο.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περισσότεροι από 10.000 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Σερβία.

Στη δυτική Κροατία, έως και 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν τη νύχτα σε τρένο που έχει εγκλωβιστεί κοντά στα σύνορα με την Σλοβενία, η οποία αρνείται την είσοδό του στο έδαφός της.

«Ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών κατέβηκε από το τρένο. Η αστυνομία έδωσε άδεια σε μια ομάδα 150 ανθρώπων, που θεωρήθηκαν οι πιο ευάλωτοι, να εισέλθουν στη Σλοβενία», εξήγησε ο Μπότζαν Κίτελ, εκπρόσωπος της σλοβένικης αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Δεύτερη ομάδα περίπου 350 ανθρώπων μπόρεσε να περάσει γύρω στις 09:00 ώρα Ελλάδος. «Προσπαθούμε να διαχειριστούμε τις εισόδους με συντονισμένο τρόπο για να αποφύγουμε την πρόκληση προβλημάτων στις δυνατότητες υποδοχής που διαθέτει η Σλοβενία. Δίνουμε προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους», διευκρίνισε ο ίδιος.

Με την Ουγγαρία να κλείνει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής τα σύνορά της με την Κροατία λόγω του μεταναστευτικού ρεύματος, η αμείωτη ροή των προσφύγων που έχουν προορισμό την Αυστρία και τηΓερμανία – προσφιλή προορισμό των περισσότερων από αυτούς, πολλοί εκ των οποίων είναι Σύροι που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο – στράφηκε προς τη Σλοβενία.

Ωστόσο η τελευταία έχει επιβάλει ημερήσιο όριο περίπου 2.500, λέγοντας ότι θα δέχεται μόνον όσους μπορούν να περάσουν στην Αυστρία.

Η Σλοβενία ανακοίνωσε εξάλλου ότι η Αυστρία δέχεται το ανώτατο 1.500 πρόσφυγες, πολύ λιγότερους δηλαδή από αυτούς που δεχόταν προηγουμένως να εισέλθουν στο έδαφός της από την Ουγγαρία, μολονότι το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Η άφιξη όπως προβλέπεται έως και 700.000 προσφύγων και μεταναστών φέτος στις ακτές της Ευρώπης, οι οποίοι φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία, έχει φέρει στο φως βαθειές και συχνά άσχημες διαιρέσεις στους κόλπους της Ε.Ε..

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας δηλώνει ότι οι κυρίως μουσουλμάνοι μετανάστες αποτελούν μια απειλή για την ευημερία της Ευρώπης, την ασφάλεια και τις «χριστιανικές αξίες» και έχει κλείσει τα σύνορά της με την Σερβία και την Κροατία, υψώνοντας φράχτες ασφαλείας και υιοθετώντας αυστηρούς νόμους, που οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι στερούν από τους πρόσφυγες το δικαίωμα να ζητήσουν προστασία.