Εγκρίθηκε η δόση του 1 δισ. ευρώ από το Eurogroup

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς για την υλοποίηση και των υπόλοιπων έξι προαπαιτούμενων μέτρων μέχρι τις αρχές Αυγούστου, για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του 1 δισ. ευρώ.

 

Ο πρόεδρος του Eurogroup ανακοίνωσε ακόμη ότι η τρόικα αναμένεται να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη στην Αθήνα, εντός της εβδομάδας, για τεχνικές συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση και προανήγγειλε ότι η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα αρχίσει επισήμως όταν ικανοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης.

 

Ερωτηθείς, εξάλλου, για το κατά πόσο οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα μπορούν να προβούν σε μείωση του φόρου επί της εργασίας, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, ο Ντάισελμπλουμ απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι οι χώρες αυτές, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να μεταφέρουν το βάρος της φορολογίας από την εργασία σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες, ή να προβούν σε μείωση κρατικών δαπανών.

 

Για το ίδιο θέμα, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο φόρος επί της εργασίας μειώθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα κατά 5%, παρ’ όλα αυτά παραμένει πάνω από το μέσο όρο στην ΕΕ.

 

Σχετικά με τα «κόκκινα δάνεια» στην Ελλάδα, ο Ντάισελμπλουμ σχολίασε ότι υπάρχουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που είναι σε θέση να τα αποπληρώσουν, ωστόσο, όπως είπε, «δεν υπάρχει ενιαία συνταγή».

 

Από την πλευρά τους, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι ο επόμενος στόχος της Ελλάδας, είναι η υλοποίηση των έξι προαπαιτούμενων έως το τέλος Ιουλίου, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισεκ. ευρώ εντός του Αυγούστου.

 

Οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν, επίσης, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η πέμπτη και τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις αποφάσεις που αφορούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.