Είκοσι πέντε χρόνια από την πτώση Τσαουσέσκου

Στην Tιμισοάρα, τη μαρτυρική πόλη που αποτέλεσε σύμβολο της λαϊκής εξέγερσης κατά του καθεστώτος Νικολάι Τσαουσέσκου, ξεκίνησαν οι εορτασμοί για την 25ή επέτειο από την ανατροπή ενός από τα σκληρότερα κομμουνιστικά καθεστώτα της Aνατολικής Ευρώπης.

Προσωπικότητες όπως ο πρώην ηγέτης του πολωνικού συνδικάτου Αλληλεγγύη, Λεχ Βαλέσα, και ο πρώτος μετακομμουνιστής πρόεδρος της Ουγγαρίας, Ματίας Σζούρος ταξίδεψαν στη ρουμανική πόλη προκειμένου να παραστούν σε διεθνές συνέδριο που έγινε για την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων της Aνατολικής και Kεντρικής Ευρώπης στα τέλη του 1989.

«Σήμερα διερωτώμεθα πότε πραγματικά κατέρρευσαν τα κομουνιστικά καθεστώτα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λεχ Βαλέσα. «Κάποιοι θα πουν πριν από είκοσι χρόνια, αλλά εγώ δεν συμφωνώ διότι κάθε χώρα πολέμησε και κέρδισε την ελευθερία της με τον δικό της τρόπο» πρόσθεσε αναφερόμενος στην Ανοιξη της Πράγας το 1968 και την εξέγερση στην Ουγγαρία το 1956. Για τις επόμενες επτά ημέρες πρόκειται να διοργανωθεί πλήθος εκδηλώσεων, σεμιναρίων, εκθέσεων όπως και προβολές ντοκιμαντέρ με τα οποία θα επαναπροσεγγιστούν τα γεγονότα που κατέληξαν στην ανατροπή του Ρουμάνου δικτάτορα Νικολάι Τσαουσέσκου στις 22 Δεκεμβρίου.

Αναπαραστάσεις

Σήμερα οι διοργανωτές πρόκειται να αναπαραστήσουν τις διαδηλώσεις της 15ης και 16ης Δεκεμβρίου όταν πιστοί συγκεντρώθηκαν προκειμένου να αποτρέψουν την έξωση του ιερωμένου Λάζλο Τόκες από τις Αρχές. Οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν μέχρι το Βουκουρέστι, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί η κατάσταση σε μία από τις πιο αιματοβαμμένες αλλαγές καθεστώτος σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Περισσότεροι από 1.104 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 3.552 άλλοι τραυματίστηκαν κατά την προσπάθεια του στρατού και της μυστικής αστυνομίας να καταπνίξουν την εξέγερση.

Στην πλατεία Ρεγκίνα Μαρία και την Πλατεία της Νίκης θα γίνει κατάθεση στεφάνων, ενώ θα ανάψουν κεριά στη μνήμη των 93 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Τιμισοάρα από τον στρατό και τη Σεκιουριτάτε. Επίσης συγγενείς των θυμάτων πρόκειται να πραγματοποιήσουν προσκύνημα στο Βουκουρέστι στο κοιμητήριο των Ηρώων και στα σημεία όπου έπεσαν οι δικοί τους άνθρωποι.

 

 

Πηγή: Καθημερινή