Είναι τόσο μεγάλη η διαφορά που ακόμη και ο οίκος Fitch κάνει παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας;

«Λυτούς και δεμένους» φαίνεται πως έχει ανάγκη τούτη τη δύσκολη ώρα η συγκυβέρνηση προκειμένου να μην έρθει αντιμέτωπη με την πανωλεθρία του αποτελέσματος των ευρωεκλογών.

 
Ο ένας μετά τον άλλον οι διεθνείς παράγοντες κάνουν δηλώσεις έμμεσης στήριξης στην συγκυβέρνηση «προειδοποιώντας» για το ενδεχόμενο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ένας μετά τον άλλον βάζουν πλάτη στη συγκυβέρνηση που καταρρέει υπό το βάρος της δικής της αδιέξοδης πολιτικής.
 
«Το μόνο που δεν χρειάζεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι μία κυβερνητική κρίση, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη, σύμφωνα με τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι η «Ελλάδα τα πηγαίνει καλά, καθώς η κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα και υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας, αν και πολύ συγκρατημένες».
 
Την ίδια ώρα, παρέμβαση που φωτογραφίζει τους «άλλους» κάνει και ο γερμανός ΥΠΟΙΟ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνοντας λόγο για Έλληνα πολιτικό που φέρεται να του πρότεινε να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη.

 

Στο ερώτημα του «Βήματος», αν αληθεύουν οι πρόσφατες πληροφορίες που τον φέρουν ως τον κύριο υποκινητή του «grexit» (της εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση) το εννεάμηνο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2012, ο γερμανός υπουργός έδωσε έμμεση, αλλά καταφατική απάντηση. Το Σχέδιο Β΄, είπε, υπήρξε όντως, αλλά όχι ως δική του επινόηση, αλλά ως αντίδραση στα σχέδια ελλήνων πολιτικών, να βγάλουν τη χώρα από την ευρωζώνη. Τα μέσα ενημέρωσης «κατασκεύασαν» στη συνέχεια από αυτό ένα Πλάνο Β΄, το οποίο εμφάνιζε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ως αρχικό εμπνευστή του.
 
Προσέθεσε, όμως, ότι η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τις πρόωρες εθνικές εκλογές. «Αυτό που δεν χρειάζεται η Ελλάδα, θα ήταν μία κυβερνητική κρίση, ή μία κατάρρευση της κυβέρνησης. Αυτό θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο», τόνισε ο κ. Γιούνκερ.
 
Σήμερα ήρθε η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.
Κατά μία βαθμίδα αναβάθμισε στο «Β» την ελληνική πιστοληπτική ικανότητα η Fitch, λέγοντας πως ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος ρευστότητας έχει μειωθεί -έστω και αν, όπως σημειώνεται, αυτό εξαρτάται ακόμη την τήρηση του μνημονίου. Οι προοπτικές της αξιολόγησης είναι σταθερές. Ο οίκος θεωρεί πιθανότερο σενάριο τη διεξαγωγή εκλογών στο πρώτο τρίμηνο του 2015, αν και σημειώνει ότι «δεν μπορούν να αποκλειστούν για φέτος πρόωρες κάλπες». 
 
Ο πανικός τους είναι τόσο μεγάλος που άφησαν να διαρρεύσει ότι ο Υπουργός Οικονομικών και το Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιούν απέλπιδες προσπάθειας να πείσουν τον οίκο Fitch να μην αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία, στην επίσημη προγραμματισμένη αξιολόγηση.
Η κυβέρνηση θεωρεί προεκλογική παρέμβαση την αξιολόγηση του Fitch, με τη φημολογία να κάνει λόγο για επερχόμενη αναβάθμιση.
 
Τις ίδιες προσπάθειες είχαν κάνει και προ μηνών Μαξίμου και Στουρνάρας, όταν και πάλι υπήρχαν διαρροές ότι έρχεται αναβάθμιση τόσο από τον S&P όσο και τη Moody’s.
Τελικά, καμία αναβάθμιση δεν ήρθε και μάλιστα η Moody’s αποφάσισε να αναβάλει και την αξιολόγηση. 
 
Παραδομένοι στην υποτέλεια τους οι κυβερνώντες αφήνουν τους ξένους να κάνουν ανοιχτές παρεμβάσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών.
 
 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr