Εισαγγελική παρέμβαση για τις τιμές του πετρελαίου που δεν μειώνονται

Προκαταρκτική εξέταση για τις τιμές των πετρελαιοειδών στην ελληνική αγορά, οι οποίες παραμένουν υψηλές παρά τη μείωση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς, διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

 

Κατά την προκαταρκτική εξέταση που διεξάγει ο εισαγγελέας, Δημήτριος Γκύζης θα ερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος της αισχροκέρδειας ή και άλλων πλημμελημάτων.

 

Νωρίτερα, δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg υπογράμμιζε την αναπάντεχη ώθηση που δίνει στης οικονομία της Ελλάδας και των άλλων χωρών της νότιας Ευρώπης η κατάρρευση της τιμής πετρελαίου, καθώς η μείωση του κόστους των καυσίμων ενισχύει τη ζήτηση.

 

Το δημοσίευμα σημειώνει ακόμη τη βοήθεια στις οικονομίες αυτές από την υποτίμηση του ευρώ κατά 9,5% έναντι του δολαρίου από την αρχή του 20014, η οποία καθιστά φθηνότερες τις εξαγωγές τους, Η ισοτιμία του ευρώ διαμορφωνόταν στα 1,23 δολάρια σήμερα στις 11.10 στο Λονδίνο.«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη στην περιοχή. Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία θα έχουν σαφές όφελος» δήλωσε οικονομολόγος της γαλλικής τράπεζας Credit Agricole, σε δηλώσεις του στο Bloomberg.

 

Στην περίπτωση της Ελλάδας, αναφέρει το δημοσίευμα, η χαμηλότερη τιμή αλλάζει τους υπολογισμούς για τον προϋπολογισμό της, καθώς δίνει τη μάχη εναντίον της υψηλής ανεργίας με το ποσοστό της να ανέρχεται πάνω από το 26%. «Θα υπάρξουν ασφαλώς ριζικές αλλαγές στον τρόπο που οι εθνικές οικονομίες θα διαχειρισθούν τους προϋπολογισμούς του 2015» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης σε συνέδριο που έγινε στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι η χαμηλή τιμή του πετρελαίου θα διατηρηθεί το επόμενο έτος.

 

Το μειονέκτημα για την Ελλάδα, σημειώνει το Bloomberg, είναι ότι μία χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου μπορεί να περιορίσει τις επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς η τιμή του πετρελαίου ήταν στα 117 δολάρια το βαρέλι, όταν η χώρα ψήφισε πριν από 3,5 χρόνια τον νέο νόμο για την εξόρυξη καυσίμων. «Η Ελλάδα θα πρέπει να τα λάβει υπόψη της όλα αυτά αναφορικά με τους νέους γύρους αδειών» δήλωσε χθες ο κ. Μαθιός Ρήγας που είναι διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas, της μοναδικής ελληνικής εταιρείας παραγωγής και εξόρυξης υδρογονανθράκων, προσθέτοντας: «Η προσπάθεια εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα ενέχει εξαιρετικά υψηλούς κινδύνους και απαιτεί μακροχρόνια δέσμευση από τους επενδυτές».