Εκατό ημέρες πέρασαν από την εξαφάνιστη της πτήσης MH370

Η πτήση MH370 της Malaysia Airlines εξαφανίστηκε από τα ραντάρ πριν 100 ημέρες υπό μυστηριώδεις συνθήκες και χωρίς να αφήσει ίχνη.

«Εκατό ήμερες μετά, η εξαφάνιση της πτήσης MH370 είναι ένας μεγάλος πόνος στην καρδιά όλων των Μαλαισιανών και όλου του κόσμου. Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να σταματήσουμε (τις έρευνες) μέχρι να εντοπιστεί», διαβεβαίωσε ο μαλαισιανός υπουργός Μεταφορών Χισαμουντίν Χουσέιν. Η Μαλαισία «δεν μπορεί και δεν πρόκειται να εγκαταλείψει» τις οικογένειες των επιβατών, υπογράμμισε. 

Το Σάββατο ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι η εκατοστή ημέρα από την εξαφάνιση του Boeing 777 είναι μια ημέρα μνήμης για «όλους όσοι βρίσκονταν στο αεροσκάφος και τις οικογένειες τους. Η Μαλαισία παραμένει δεσμευμένη στις προσπάθειες εντοπισμού» της πτήσης MH370. Το Μπόινγκ της Malaysia Airlines αναχώρησε στις 8 Μαρτίου από την Κουάλα Λουμπούρ με 239 επιβαίνοντες και προορισμό το Πεκίνο όταν, αφού για άγνωστους λόγους άλλαξε πορεία, κατέπεσε στον Ινδικό Ωκεανό. Μέχρι στιγμής και παρά τις ευρύτατες έρευνες δεν έχει εντοπιστεί. Πολλές οικογένειες των κινέζων επιβατών του Μπόινγκ είναι πεπεισμένες ότι οι αρχές «κρύβουν κάτι». 

Εξάλλου μέλη των οικογενειών των θυμάτων επικρίνουν σφοδρά την κυβέρνηση της Μαλαισίας για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση. Ο Στεφάν Ουάνγκ, 57 ετών, η μητέρα του οποίου επέβαινε στο Μπόινγκ, παραμένει επιφυλακτικός παρά τις ανακοινώσεις των μαλαισιανών αρχών: «Από την αρχή η Μαλαισία ισχυρίζεται ότι εργάζεται με ζήλο για να εντοπίσει το αεροσκάφος και τώρα είμαστε στο ίδιο σημείο όπως στην αρχή. Αν συνεχίσουν αυτή τη μέθοδο εργασίας, δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες», κατήγγειλε.

 

Η εξαφάνιση του Μπόινγκ είναι ένα από τα μεγαλύτερη μυστήρια της πολιτικής αεροπορίας, ενώ πλέον οι πιθανότητες να εντοπιστεί στον ωκεανό οποιαδήποτε ένδειξη για τα αίτια του δυστυχήματος είναι πολύ μικρές. 

«Θέλουμε να βρεθεί το αεροσκάφος, θέλουμε να μάθουμε τι συνέβη», δήλωσε ο Σουμπραμάνιαν Γκουρουσάμι, ένας Μαλαισιανός ο 34χρονος γιος του οποίου επέβαινε σε αυτό. Οι συγγενείς των επιβατών θέλουν να δώσουν 5 εκατομμύρια δολάρια (3,7 εκατ. ευρώ) σε οποιονδήποτε διαθέτει πληροφορίες για την εξαφάνιση του Μπόινγκ. Την Κυριακή, περίπου 20 συγγενείς των επιβατών, που φορούσαν μπλουζάκια στα οποία είχαν γράψει «προσευχή για την πτήση MH370», προσευχήθηκαν μπροστά από ένα μνημείο που έχει δημιουργηθεί σε έναν βουδιστικό ναό στο Πεκίνο.

 

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ