Εκκληση ΟΗΕ προς Συρία: Αφήστε μας να εμβολιάσουμε τα παιδιά

Τουλάχιστον 765.000 παιδιά κάτω των 5 ετών στη Συρία χρειάζεται να εμβολιαστούν κατά της πολιομυελίτιδας, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ κάνοντας έκκληση να διευκολυνθούν οι εκπρόσωποί του να φτάσουν στις περιοχές όπου ζουν αυτά τα μικρά παιδιά οι οποίες είναι δύσκολα προσβάσιμες, λόγω των συγκρούσεων που μαίνονται εδώ και τρία χρόνια στη χώρα.

«Στη Συρία 765.000 παιδιά κάτω των 5 ετών ζουν σε ζώνες δύσκολα προσβάσιμες», γεγονός που καθιστά «εξαιρετικά δύσκολη την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και κυρίως τον εμβολιασμό τους», ανέφεραν σε έκθεσή τους η Unicef και το Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η πολιομυελίτιδα πλήττει κυρίως νήπια κάτω των 5 ετών. Μπορεί να προκαλέσει παράλυση μέσα σε λίγες μόνο ώρες ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραία για τη ζωή του παιδιού.

Ο αριθμός των κρουσμάτων πολιομυελίτιδας σε όλο τον κόσμο μειώθηκε κατά 99% από το 1988. Τότε είχαν καταγραφεί 350.000 κρούσματα ενώ το 2013 αναφέρθηκαν μόνο 406. Το 2014 μόνο σε τρεις χώρες του κόσμου (Αφγανιστάν, Νιγηρία και Πακιστάν) η ασθένεια αυτή παρέμενε ενδημική, με βάση στοιχεία που έδωσε ο ΠΟΥ στη δημοσιότητα τον Απρίλιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση, η πολιομυελίτιδα επανεμφανίστηκε στη Συρία μετά από 14 χρόνια χωρίς κανένα κρούσμα επειδή διακόπηκε ο συστηματικός εμβολιασμός του πληθυσμού, το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει και οι κάτοικοι μετακινούνται συνεχώς εντός και εκτός της χώρας λόγω του πολέμου. Ενώ στο πρόσφατο παρελθόν το 99% του πληθυσμού ήταν εμβολιασμένο, σήμερα μόνο ένας στους δύο (52%) έχει κάνει το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τουλάχιστον το 60% των συριακών νοσοκομείων έχουν καταστραφεί ή υποστεί μεγάλες ζημίες. Από τα δημόσια ασθενοφόρα, λιγότερο από το ένα τρίτο λειτουργεί ακόμη. Επίσης έχουν καταστραφεί ή χαθεί τα αποθέματα εμβολίων και ο απαραίτητος εξοπλισμός για τη φύλαξή τους.

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου είμαστε υποχρεωμένοι να εργαζόμαστε με πολύ περιορισμένα μέσα για να νικήσουμε έναν ξεχασμένο εχθρό, έναν εχθρό που δεν γνωρίζει σύνορα ή φυλάκια ελέγχου, που μετακινείται ταχύτατα, προσβάλλοντας παιδιά όχι μόνο στην σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Συρία αλλά σε όλη την ευρύτερη περιοχή», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Κρις Μάχερ, ο συντονιστής της εκστρατείας εμβολιασμού του ΠΟΥ.

Περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια παιδιά στη Συρία χρειάζονται κατεπειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια, τόνισε ο ΟΗΕ.