Εκκλησία: «Οχι» σε αλλαγές στα Θρησκευτικά

ΦΩΤΟ: MOTIONTEAM

ΦΩΤΟ: MOTIONTEAM

Να μην αλλάξει η φιλοσοφία της διδασκαλίας των Θρησκευτικών ζητά η Εκκλησία, αντιδρώντας στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για μετατροπή του μαθήματος σε Θρησκειολογία.

Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε χθες ειδική συνεδρίαση με εισηγητή τον μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο. Σύμφωνα με πληροφορίες, θέση της Εκκλησίας είναι τα βιβλία των Θρησκευτικών να παραμείνουν ως έχουν, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό «παράθυρο» για διεύρυνση της ισχύουσας διδακτέας ύλης με τη διδασκαλία και άλλων δογμάτων και θρησκειών. Στην συζήτηση τοποθετήθηκαν, επίσης, οι κοσμήτορες των θεολογικών σχολών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι πρόεδροι τμημάτων θεολογίας και οι πρόεδροι των δ.σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων (ΠΕΘ) και του Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου «Καιρός».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης έχει τονίσει την ανάγκη αναμόρφωσης των Θρησκευτικών, επισημαίνοντας ότι ο ομολογιακός χαρακτήρας του μαθήματος συνιστά αναχρονισμό. Ο ίδιος έχει προτείνει τη μετατροπή των Θρησκευτικών σε Θρησκειολογία με την υιοθέτηση θεματικών κύκλων μέσω των οποίων οι μαθητές θα διδάσκονται τις αρχές του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας, καθώς και άλλες θρησκείες.

Ήδη, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του «Νέου Σχολείου», έχει γίνει προετοιμασία για αλλαγή της μορφής του μαθήματος. Τα προγράμματα σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, τα οποία εφαρμόστηκαν πιλοτικά το 2012 – 2013, αναδιατάσσουν το πλαίσιο των Θρησκευτικών, ώστε να μην θεωρείται θρησκευτική κατήχηση, αλλά ένα μάθημα με μορφωτικό – γνωσιολογικό περιεχόμενο.