Εκπρόσωπος ΕΛ.ΑΣ.: Θα υπάρξουν διευκρινίσεις για την απαγόρευση συναθροίσεων

Θα υπάρξουν διευκρινίσεις για την απαγόρευση συναθροίσεων, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θεόδωρος Χρονόπουλος.

Από την πρώτη στιγμή η λογική και η βάση της απαγόρευσης είναι η πανδημία, σημείωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Χρονόπουλος, σημειώνοντας ότι «η συλλογική μνήμη για την επέτειο του Πολυτεχνείου, είτε της 25ης Μαρτίου, είτε της 28ης Οκτωβρίου, νομίζω ότι είναι τόσο δυνατή στον ελληνικό λαό που δεν πρόκειται να σβήσει με μία επέτειο». «Η ελληνική αστυνομία θα είναι και σε αυτή την περίπτωση στην πρώτη γραμμή για να προστατεύσει τους συμπολίτες μας από την πανδημία, από αυτόν τον αόρατο εχθρό και αύριο με πάρα πολλές δυνάμεις», συνέχισε.

Απαντώντας σε ερώτηση τι θα κάνει η αστυνομία αν δει τέσσερα άτομα να προχωρούν στον δρόμο σημείωσε ότι ο αριθμός «έχει να κάνει προφανώς με όλη αυτή την νομοπαρασκευαστική διαδικασία που υπήρξε για την έκδοση της απόφασης του αρχηγού, έχει να κάνει με τους νόμους που έχουν βγει και πάνω στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου του Μαρτίου», ενώ εξήγησε ότι «σίγουρα τέτοιου είδους αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν στο πεδίο όπου θα υπάρξει ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, και πάντα σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές».

Ο κ. Χρονόπουλος σημείωσε επίσης ότι ενδεχομένως μέσα στην ημέρα θα βγουν περισσότερες ανακοινώσεις για το πως θα κινηθεί η ΕΛ.ΑΣ.

Όσον αφορά στο θέμα της τελετής ο κ. Χρονόπουλος εξήγησε ότι προβλέπεται ρητά για τα κόμματα, για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρύτανη, «μία λιτή διαδικασία για τη μνήμη του Πολυτεχνείου σε συνεννόηση με τις αστυνομικές έτσι ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός».

Παράλληλα, ο κ. Χρονόπουλος εξήγησε ότι ούτε απλοί πολίτες θα μπορούν να αφήσουν λουλούδια στο Πολυτεχνείο. «Δυστυχώς όχι για φέτος, είναι οι συνθήκες τέτοιες που δεν το επιτρέπουν και δεν έχει να κάνει με άποψη της αστυνομίας αυτό, έχει να κάνει με την απόφαση και την εισήγηση της επιτροπής δημόσιας υγείας», τόνισε.

«Νομίζω ότι τέτοιες ώρες δεν χωράνε διχασμοί, θα πρέπει να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, δεν περισσεύει κανένας σε αυτή τη μάχη», συνέχισε κ, Χρονόπουλος χαρακτηρίζοντας σεβαστή την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που χαρακτήρισε αντισυνταγματική την απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ για απαγόρευση των συναθροίσεων έως την Τετάρτη. «Το νομικό μας σύστημα είναι ιδιαίτερα δυνατό και θα λέγαμε δίνει τη δυνατότητα να λυθούν τέτοιου είδους προβλήματα», είπε.

Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση τι θα κάνει η ΕΛ.ΑΣ αν κάποιοι επιχειρήσουν να κάνουν πορεία, είπε: «Σε κάθε περίπτωση αντιλαμβάνεστε ότι η δική μας η αντίδραση θα είναι κλιμακωτή, δηλαδή δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε με την σύλληψη ή την προσαγωγή κάποιου ατόμου, σίγουρα θα υπάρχουν οι παραινέσεις, ο διάλογος, θα εξαντληθεί οποιοδήποτε μέσο έτσι ώστε να μην έρθουμε σε αυτό ν το άχαρο ρόλο. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση εάν τα πράγματα φύγουν εκτός ελέγχου, εμείς θα πρέπει να ενεργήσουμε δυναμικά».Πηγή: iefimerida.gr