«Έκρηξη» κερδών για την Εθνική Τράπεζα

Την ώρα που οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες προσπαθούν να σταθούν όρθιες μετά το άγχος και τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για το πρώτο εννεάμηνο του 2014!

 

Δηλαδή, υπερτετραπλασίασε τα κέρδη από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα! Και πως μπορεί να ακούγεται αυτό στα αυτιά των εκατοντάδων χιλιάδων ελλήνων που πήραν δάνειο από τη συγκεκριμένη τράπεζα, η οποία τον «κυνηγά» νυχθημερόν ζητώντας να αρπάξει ότι περισσότερο μπορεί προκειμένου να σταθεί όρθια; Τελικά, έχουν δίκιο αυτοί που υποστηρίζουν ότι «οι τράπεζες και τα καζίνο, δεν χάνουν ποτέ. Είναι πάντα κερδισμένα».

 

Όπως έγινε γνωστό, η Εθνική Τράπεζα «έκλεισε» το 9μηνο με καθαρά κέρδη 1,176 δια ευρώ (από 262 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι), τα προ προβλέψεων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,241 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τις διενεργηθείσες προβλέψεις για επισφάλειες ύψους 1,072 δισ. ευρώ, οδηγώντας σε οργανικά κέρδη 9μήνου 169 εκατ. ευρώ.

 

«Διαθέτοντας κεφαλαιακή υπερεπάρκεια, υψηλή ρευστότητα και τεχνογνωσία εφαρμόζουμε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα το πρόγραμμα για χορηγήσεις στον επιχειρηματικό τομέα ύψους 3 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι εγκρίσεις στον τομέα αυτό να υπερβαίνουν το 65%», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η δημιουργία νέων επισφαλειών στην Ελλάδα συνέχισε να βαίνει μειούμενη σε τριμηνία βάση (-6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και -36% σε σχέση με το τρίμηνο του 2013), ως απόρροια της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος.

 

Η Εθνική Τράπεζα, όπως και οι υπόλοιπες τρεις συστημικές, βαδίζουν ακλόνητες στην ανάπτυξη, ανακοινώνοντας κέρδη. Μόνο που είναι ο μοναδικός κλάδος στην Ελλάδα που σημειώνει τέτοια ανάπτυξη. Άλλωστε, πρωταρχικός σκοπός των μνημονίων και των προγραμμάτων διάσωσης ήταν η σωτηρία των τραπεζών και όχι των πολιτών. Οι πολίτες δεν αναφέρονται πουθενά σε αυτά τα προγράμματα. Δόθηκαν δισεκατομμύρια για να σωθούν οι τραπεζίτες και ψίχουλα για την ανακούφιση των ελληνικών νοικοκυριών. Επομένως, κύριοι πρέπει να είστε πολύ περήφανοι για το έργο σας. Οι τράπεζες σώθηκαν. Ο κόσμος πεινάει…

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr