Εκρηκτικό κοκτέιλ τινάζει τον προγραμματισμό των ΑΕΙ

Καταλήψεις και μεταγραφές «διαλύουν» τα πανεπιστήμια. Εργαζόμενοι στα ιδρύματα και φοιτητές εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους και αναζητούν εναγωνίως λύσεις προκειμένου τα ιδρύματα να μπορέσουν να λειτουργήσουν ομαλά με δεδομένο ότι αντιμετωπίζουν και σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

 

Ταυτόχρονα αρχιτεκτονικές σχολές καταφεύγουν στο ΣτΕ για το θέμα των μεταγραφών, ενώ η ΔΑΠ επαναφέρει το αίτημά της για την ίδρυση ειδικού σώματος φύλαξης των ιδρυμάτων.

 

Χθες ο πρύτανης Ι. Γκόλιας, με αφορμή την κατάληψη στο ΕΜΠ δήλωσε την ανησυχία του και τόνισε ότι «η κατά καιρούς κατάληψη του κεντρικού κτιρίου διοίκησης από ομάδα φοιτητών δημιουργεί μια ιδιαίτερα ασφυκτική κατάσταση στο ίδρυμα και οδηγεί παρά τις προσπάθειες της πρυτανείας σε αδυναμία αντιμετώπισης όλων σχεδόν των θεμάτων της καθημερινότητας του ιδρύματος καθώς και των πολύ κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν το σύνολο των εργαζομένων σ’ αυτό».

 

Οι πρυτανικές αρχές υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να διεκπεραιωθεί μια σειρά σοβαρών και επειγόντων ζητημάτων και ενεργειών που αφορούν άμεσα το διοικητικό προσωπικό και δεν μπορούν να προωθηθούν υπηρεσιακής φύσεως θέματα που έχουν άμεσο οικονομικό αντίκτυπο σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων στο ΕΜΠ.

 

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι δεν μπορούν να εκτελεστούν κάθε είδους διοικητικές ενέργειες που αφορούν φοιτητικά θέματα, όπως η προκήρυξη και η χορήγηση υποτροφιών, η επίλυση θεμάτων μεταπτυχιακών σπουδών και η προώθηση ανταλλαγής φοιτητών.

 

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο πρύτανης, η παρεμπόδιση μιας σειράς διοικητικών ενεργειών απαραίτητων για την έγκαιρη υλοποίηση του προϋπολογισμού ιδιαίτερα αυτήν τη χρονική περίοδο, έχει άμεση συνέπεια την αδυναμία εκτέλεσης ζωτικών δραστηριοτήτων του ιδρύματος όπως η εξασφάλιση των απαραίτητων προμηθειών, η απρόσκοπτη παροχή των υπηρεσιών συντήρησης κτιρίων και θέρμανσης, η συνέχιση των διαδικασιών εκτέλεσης έργων, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Για όλους αυτούς τους λόγους, σήμερα θα συνεδριάσουν όλοι οι φορείς του Πολυτεχνείου σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση.

 

Οσο αφορά στις μεταγραφές, η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης κατά των αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας για μεταφορά θέσης εισαγωγής σπουδαστών με ειδικές διατάξεις. Η απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει τη μεταφορά θέσης ενός υπερβολικά μεγάλου αριθμού φοιτητών από αρχιτεκτονικές σχολές της περιφέρειας στις αρχιτεκτονικές σχολές του ΕΜΠ και του ΑΠΘ οδηγεί σε αδυναμία λειτουργίας τις δύο σχολές, καθώς με το υπάρχον διδακτικό και διοικητικό προσωπικό και την υφιστάμενη υποδομή οι σχολές υποδοχής αδυνατούν να εκπαιδεύσουν τους ήδη εγγεγραμμένους φοιτητές -αρκετοί εκ των οποίων έχουν εισαχθεί ως υπεράριθμοι με ειδικές διατάξεις- πολύ δε περισσότερο και τους αιτούντες «μεταφορά θέσης».

 

Εισηγηση ΔΑΠ: Ειδικό σώμα για φύλαξη των ιδρυμάτων

 

Στις καταλήψεις αναφέρθηκε χθες και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, καθώς οι εκπρόσωποί της τόνισαν ότι συγκεκριμένες μειοψηφίες εκμεταλλεύονται την έλλειψη κανόνων για να κλείνουν τις σχολές και να εξυπηρετούν τους κομματικούς τους σκοπούς.

 

Ζήτησαν επίσης τη δημιουργία ειδικού σώματος φύλαξης για τα πανεπιστήμια, όπως συμβαίνει σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και να σταματήσουν η ανομία και η ασυδοσία στα ελληνικά Ανώτατα Ιδρύματα.

 

Σκοπός του ειδικού σώματος, σύμφωνα με τη ΔΑΠ, θα είναι είναι η πρόληψη παράνομων δραστηριοτήτων και η άμεση επέμβαση για την αποτροπή της βίας, ενώ θα έχει την πλήρη ευθύνη για την ενημέρωση των Αρχών σε περίπτωση μη τήρησης της νομιμότητας.

 

Οι νεολαίοι πρότειναν μέσα στα μεγάλα campus να δημιουργηθούν ειδικοί σταθμοί φύλαξης, να υπάρχουν μπάρες και τα μέλη των ιδρυμάτων να εφοδιαστούν με ταυτότητες εισόδου. Η ΔΑΠ επανέφερε και την πρότασή της για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

 

Δήμος Αθηναίων: Καθαρισμός της Νομικής

 

Συνεργεία του Δήμου Αθηναίων καθάρισαν τη Νομική Σχολή και μάζεψαν τα σκουπίδια, έπειτα από αίτημα της κοσμητείας της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

 

Οι υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων προχώρησαν στην αποκομιδή των απορριμμάτων στη Νομική Σχολή, το πρωί της Κυριακής, ενώ συνέδραμαν στον καθαρισμό ειδικότερα του κτιρίου του Μεγάρου Θεωρητικών Επιστημών (Σίνα, Σόλωνος και Μασσαλίας).

 

Ο Δήμος της Αθήνας είχε καθαρίσει πριν από λίγο καιρό, ύστερα από σχετικό αίτημα του ιδρύματος, και το κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής.

 

Πηγή: Έθνος