Εξαγγελία Πούτιν για νέο αγωγό αερίου

Τη λήξη των εργασιών κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream ανακοίνωσε χθες, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας την ΕΕ και τη Βουλγαρία για το «πάγωμα» των εργασιών.

 

Σε μία κίνηση, μάλιστα, ξεπεράσματος του South Stream, ο Πούτιν κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αγκυρα και στο νέο παλάτι του Ερντογάν ανακοίνωσε την υπογραφή εμπορικών και κυρίως ενεργειακών συμφωνιών με την Τουρκία, που προβλέπουν την κατασκευή νέου γιγαντιαίου αγωγού, ο οποίος θα περνάει από τη γείτονα και θα καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου θα κατασκευαστεί διαμετακομιστικός κόμβος για να διοχετευτεί το ρωσικό φυσικό αέριο στη Νότια Ευρώπη.

 

Ο νέος αγωγός χωρητικότητας 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων θα διασχίζει μεν τη Μαύρη θάλασσα, αλλά θα αποφεύγει την Ουκρανία και τη Βουλγαρία και θα φτάνει μέσω Τουρκίας στα σύνορα με την Ελλάδα.

 

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε στις δηλώσεις του ο Βλαντιμίρ Πούτιν: «Πιστεύουμε ότι η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν αντιπαραγωγική. Στην πραγματικότητα η Κομισιόν όχι μόνο δεν βοήθησε στην κατασκευή του South Stream, αλλά έβαλε και εμπόδια στην ολοκλήρωσή του. Λοιπόν, εάν η Ευρώπη δεν θέλει την ολοκλήρωσή του, δεν θα ολοκληρωθεί. Το ρωσικό φυσικό αέριο θα κατευθυνθεί σε άλλες περιοχές του κόσμου και αυτό θα επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, με την επιτάχυνση των πρότζεκτ για υγροποιημένο φυσικό αέριο. Θα προωθήσουμε άλλες αγορές και η Ευρώπη δεν θα λάβει αυτήν την ποσότητα αερίου, τουλάχιστον όχι από τη Ρωσία».

 

Ο Πούτιν καταφέρθηκε επίσης και κατά της Βουλγαρίας λέγοντας: «Η Βουλγαρία δεν δρα ως ένα ανεξάρτητο κράτος και η βουλγαρική ηγεσία θα πρέπει να ζητήσει αποζημίωση από την Κομισιόν για τη χασούρα που θα έχει από τη μη κατασκευή του αγωγού.

 

«Κατηγορώ»

Πιστεύω ότι ο καθένας καταλαβαίνει πως το να επενδύονται εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ενός αγωγού (σ.σ.: το κόστος υπολογίζεται σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια) και αυτός να πρέπει να σταματήσει όταν φτάσει τα βουλγαρικά χωρικά ύδατα είναι απλά γελοίο».

 

Τα κέρδη της Βουλγαρίας από τον έλεγχο της ροής από το έδαφός της υπολογίζεται ότι θα έφταναν τα 400 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν η κατασκευή του διαμετακομιστικού κόμβου στα σύνορα θα γίνει ως μία κίνηση αποζημίωσης για την εγκατάλειψη των σχεδίων κατασκευής του South Stream.

 

Εκτός από τον South Stream όμως και την ανακοίνωση για τον νέο αγωγό, Πούτιν – Ερντογάν έδειξαν ότι εννοούν όσα είχαν συμφωνήσει το 2010 για περισσότερη εμπορική συνεργασία των δύο χωρών, τουλάχιστον στο ενεργειακό κομμάτι, και ανακοίνωσαν ότι η Ρωσία θα μειώσει την τιμή στο φυσικό αέριο που πουλάει στην Τουρκία κατά 6% από την 1η Ιανουαρίου 2015 και ότι θα αυξήσει την ποσότητα κατά 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Blue Stream (ο οποίος λειτουργεί), ούτως ώστε η χώρα να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες.

 

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι πέρυσι η Ρωσία τροφοδότησε την Τουρκία, που είναι και η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά τη Γερμανία στην ευρύτερη περιοχή, με 13,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

 

Τις εξαγγελίες Πούτιν για τον South Stream και τον νέο αγωγό ήρθε να επιβεβαιώσει λίγο αργότερα ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το έργο έκλεισε. Αυτό ήταν!».

 

Επιπλέον ο Μίλερ επιβεβαίωσε τις εξαγγελίες Πούτιν περί νέου αγωγού και διαμετακομιστικού κόμβου, δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες και υπογραμμίζοντας ότι η ρωσική πλευρά ήδη εξετάζει το ενδεχόμενο η κατασκευή του αγωγού να γίνει σε συνεργασία με την τουρκική πλευρά.

 

ΤΑ «ΑΓΚΑΘΙΑ» ΜΕΤΑΞΥ ΜΟΣΧΑΣ – ΑΓΚΥΡΑΣ

 

Συρία και Κριμαία οι δύο μεγάλες εστίες διαφωνίας

 

Το… φλερτ Τουρκίας – Ρωσίας, που μεταφράζεται σε κοινά στρατηγικά σχέδια κυρίως στον ενεργειακό χώρο, έχει και τα «αγκάθια» του, καθώς οι δύο χώρες έχουν διαφορές ως προς τον πόλεμο στη Συρία και τη στρατηγική που ακολουθούν στον συριακό εμφύλιο και την κρίση στην Ουκρανία.

 

Η Αγκυρα πιέζει για την ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ, καθώς θεωρεί ότι αποτελεί «μαγνήτη» για τον εξτρεμισμό στην περιοχή και κυρίως τη γιγάντωση του Ισλαμικού Κράτους και τάσσεται υπέρ της «μετριοπαθούς» αντιπολίτευσης του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», των ανταρτών που έχουν αποσχιστεί από τον κυβερνητικό συριακό στρατό.

 

Υποστηρίζει, επίσης, τη δημιουργία μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και ουδέτερης ζώνης μέσα στη Συρία. Ωστόσο, η Μόσχα υποστηρίζει το καθεστώς Ασαντ και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε κίνηση θα είχε ως στόχο την ανατροπή του. Αντιθέτως επιμένει πως ο μόνος τρόπος διευθέτησης της κρίσης στη Συρία είναι μία διαδικασία πολιτικού διαλόγου, στον οποίο θα συμμετάσχουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές.

 

Το δεύτερο «αγκάθι», που επιβαρύνει τις ρωσοτουρκικές σχέσεις, είναι η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Η Τουρκία παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις επειδή ανησυχεί για την τύχη των Τατάρων.

 

Τάταροι

 

Οι Τάταροι είναι συγγενικό φύλο με τους Τούρκους, αποτελούν δημογραφικά ένα σημαντικό ποσοστό του τοπικού πληθυσμού, αλλά μετά την αποσχιστική δυναμική των ρωσόφωνων αντιμετωπίζουν όλο και αυξανόμενες πιέσεις και οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο περιθώριο. Από τον Οκτώβριο, διά στόματος μάλιστα Ερντογάν, η Τουρκία έχει απορρίψει τα μέτρα που έλαβε η Μόσχα κατά των ηγετών της κοινότητας των Τατάρων της Κριμαίας.

 

Ταυτόχρονα η Τουρκία τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις χώρες της ΕΕ και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, δεν έχει προχωρήσει σε ανάλογα μέτρα. Πάντως, χθες κιόλας, την ώρα της συνάντησης των δύο προέδρων, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την προσδοκία του να συμμετάσχει και η Τουρκία στις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

 

Πάντως, σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, τα δύο αυτά «αγκάθια» δεν φαίνονται ικανά να διαταράξουν τη γεωπολιτική ισορροπία τους. Οπως σημείωσε και ο αναλυτής διεθνών σχέσεων Χασάν Κανμπολάτ σε άρθρο του στην αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας «Zaman», «εξαιτίας του γεγονότος ότι τόσο οι σχέσεις της Αγκυρας, όσο και της Μόσχας με τη Δύση είναι στην παρούσα φάση προβληματικές και ο Ερντογάν θέλει να εισαγάγει το ρωσικό μοντέλο προεδρίας στην Τουρκία, η προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών έχει εντατικοποιηθεί».

 

Πηγή: Έθνος