Έξαλλη η Βόρειος Κορέα με χολιγουντιανή κωμωδία για τον Κιμ Γιονγκ-Ουν

Το καθεστώς της Πιονγιάνγκ δεν γελάει καθόλου με τη νέα χολιγουντιανή κωμωδία The Interview, με θέμα τη δολοφονία του ηγέτη της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ουν, που θα προβληθεί το φθινόπωρο. 

Αντίθετα, χαρακτηρίζει την ταινία «τρομοκρατική ενέργεια» και απειλεί με «σκληρά αντίποινα».

Στην ταινία, οι Σεθ Ρόγκεν και Tζέιμς Φράνκο υποδύονται δύο δημοσιογράφους της τηλεόρασης στους οποίους η CIA έχει αναθέσει να δολοφονήσουν τον Κιμ Γιονγκ-Ουν, ρόλο που υποδύεται ο αμερικανοκορεάτης ηθοποιός Ράνταλ Παρκ. 

Η ταινία γυρίστηκε στο Βανκούβερ και θα προβληθεί στις αμερικανικές αίθουσες στις 14 Οκτωβρίου.

Το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, που επικαλείται εκπρόσωπο της βορειοκορεατικής διπλωματίας, χαρακτηρίζει τους σκηνοθέτες γκάνγκστερς και ζητεί την απαγόρευση προβολής της ταινίας. 

«Η παραγωγή και η προβολή του φιλμ που σκηνοθετεί μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του ηγέτη μας συνιστούν τρομοκρατική ενέργεια και πράξη πολέμου που είναι απολύτως ανεπίτρεπτες». 

Αν η αμερικανική κυβέρνηση επιτρέψει και υποστηρίξει την προβολή της ταινίας, η Βόρειος Κορέα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε σκληρά αντίποινα, προσθέτει.

Ήδη το 2004, το Χόλιγουντ είχε γελοιοποιήσει το βορειοκορεατικό καθεστώς στη σατιρική κωμωδία Team America, στην οποία ο πατέρας του Κιμ Γιονγκ-Ουν, ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ, παρουσιαζόταν ως συμπλεγματικός και απομονωμένος δεσπότης.

Στο τρέιλερ της ταινίας The Interview, ένας πράκτορας της CIA χαρακτηρίζει τη Βόρειο Κορέα ως την «πιο επικίνδυνη χώρα παγκοσμίως» και περιγράφει λεπτομερώς στους χαρακτήρες των Ρόγκεν και Φράνκο το καθεστώς της προσωπολατρείας που συντηρείται από τη δυναστεία των Κιμ.

«Ο λαός του Κιμ Γιονγκ-Ουν πιστεύει όλα όσα του λέει, συμπεριλαμβανομένου και ότι μπορεί να μιλά στα δελφίνια, ή ότι δεν ουρεί, ούτε αφοδεύει» δηλώνει.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι Βορειοκορεάτες θεωρούν τη ζωή του ηγέτη τους «πολυτιμότερη» από τη δική τους.

Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν, διανύοντας μόλις την τρίτη δεκαετίας της ζωής του συνεχίζει να διοικεί δια σιδεράς πυγμής όπως ο παππούς του, ο ιδρυτής του κράτους Κιμ Ιλ Σουνγκ και ο πατέρας του, Κιμ Γιονγκ Ιλ που πέθανε το 2011. Δεν δίστασε να διατάξει την εκτέλεση του ισχυρού θείου του για να συντρίψει, όπως δήλωσε, την απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι κρατούνται σε στρατόπεδα φυλακών, αλλά η Πιονγκγιάνγκ απορρίπτει ως «μυθεύματα» στοιχεία για μαζικές ωμότητες που αναφέρονται σε έκθεση του ΟΗΕ, που επικαλείται μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν δραπετεύσει και εξοριστεί.

Τρεις αμερικανοί υπήκοοοι κρατούνται στη Βόρειο Κορέα, με την κατηγορία της διάπραξης διαφόρων εγκλημάτων, ενώ η χώρα τεχνικά παραμένει σε πόλεμο με τη Νότιο Κορέα, βασική σύμμαχο των ΗΠΑ στην Ασία.

Η Πιονγιάνγκ συστηματικά αποκαλεί τους Αμερικανούς «πολεμοκάπηλους ιμπεριαλιστές», επιτιμά αμερικανούς ηγέτες από τα μέσα ενημέρωσης και μια φορά αποκάλεσε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα «φαύλο μαύρο πίθηκο».