Εξαπατούσαν ανθρώπους που αναζητούσαν εργασία

Τετραμελής εγκληματική οργάνωση, η οποία εξαπάτησε τουλάχιστον 16 άτομα, αποσπώντας τους, προσποιούμενα υπάλληλους της ΔΕΗ και διευθυντικά στελέχη, παράνομα, χρηματικά ποσά, με διάφορα προσχήματα, εξαρθρώθηκε από την αστυνομία στη Θεσσαλονίκη.

 

Στην υπόθεση εμπλέκονται τέσσερα άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της απάτης κακουργηματικής μορφής.

 

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την αξιοποίηση στοιχείων, οι δράστες συγκρότησαν από τον Ιούλιο του 2014, εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, με σκοπό να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος, διαπράττοντας απάτες.

 

Με το πρόσχημα κυρίως της ανεύρεσης εργασίας, ο 42χρονος διευθύνων την εγκληματική οργάνωση, εμφανιζόταν, ψευδώς, άλλοτε ως διευθυντικό στέλεχος κι άλλοτε ως υπάλληλος της Δ.Ε.Η., αλλά και ως επιχειρηματίας-κάτοχος εργοστασίου και εκμεταλλευόμενος τη δυσχερή οικονομική κατάσταση και ανάγκη για εργασία ενδιαφερόμενων πολιτών που αναζητούσαν επαγγελματική αποκατάσταση, αποσπούσε χρηματικά ποσά.

 

Σε κάποιες περιπτώσεις, το ίδιο άτομο προσποιούταν τον ιδιοκτήτη νέων ή παλαιών οχημάτων και αντικειμένων και εξαπάτησε υποψήφιους αγοραστές, από τους οποίους απέσπασε χρηματικά ποσά.

 

Επιπλέον, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση κατά την οποία προσποιούμενος τον ιδιοκτήτη μάντρας σιδερικών που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, κατάφερε να αποσπάσει από 55χρονο άντρα το χρηματικό ποσό των 3.500 ευρώ, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα του αποφέρει τα διπλάσια κέρδη.

 

Η συμμετοχή των υπολοίπων μελών της οργάνωσης συνίσταται σε συνδρομή που προσέφεραν στον 42χρονο συντονιστή τους, είτε με τη φυσική τους παρουσία κατά την παραλαβή των χρημάτων από τους παθόντες, είτε συνομιλώντας τηλεφωνικά μαζί τους προκειμένου να επιτύχουν την παράδοση χρηματικών ποσών, ακόμα και με την ύπαρξη κοινού τραπεζικού λογαριασμού όπου γινόταν η κατάθεση των χρημάτων.

 

Με αυτό τον τρόπο δράσης, κατά το χρονικό διάστημα Ιουλίου – Νοεμβρίου 2014, απέσπασαν από τουλάχιστον 16 άτομα (15 ημεδαπούς και 1 αλλοδαπό), το χρηματικό ποσό των 31.010 ευρώ.

 

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν άλλων παθόντων. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr