Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης με προπληρωμένες κάρτες για διαδικτυακές αγορές

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης με υπολογιστή κατ’ εξακολούθηση, σε βάρος ιδιοκτητών καταστημάτων (ψιλικών, μίνι μάρκετ, περιπτέρων κτλ) και σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, σε βάρος 32χρονου.

 

Ειδικότερα, η εξιχνίαση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διερεύνησης μεγάλου αριθμού καταγγελιών, που είχαν υποβληθεί κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, από ιδιοκτήτες καταστημάτων, στα οποία μεταξύ άλλων πωλούνται προπληρωμένες κάρτες, που χρησιμοποιούνται για διαδικτυακές αγορές.

 

Πιο αναλυτικά, ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi), προέκυψε ότι ο 32χρονος προσποιούνταν τον πελάτη σε διάφορα καταστήματα (ψιλικών, mini market, περίπτερα κ.τ.λ.) για δήθεν αγορά προϊόντων, μεταξύ των οποίων και προπληρωμένες κάρτες για αγορές μέσω διαδικτύου και στο μεσοδιάστημα της εξυπηρέτησης του, φωτογράφιζε τεχνηέντως, με φορητό ψηφιακό μέσο (κινητό τηλέφωνο, τάμπλετ κτλ), τους αριθμούς έκδοσης που αναγραφόταν στις κάρτες, ενώ στη συνέχεια προφασιζόμενος διάφορες δικαιολογίες δεν προέβαινε στην αγορά τους και τις επέστρεφε. Στη συνέχεια προέβαινε σε άμεση χρήση – ενεργοποίηση τους σε ιστοσελίδες διαδικτυακού τζόγου ή αγορών μέσω διαδικτύου.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από σχετική παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, σε συνεργασία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και με τις ιστοσελίδες αγορών που χρησιμοποιήθηκαν οι επίμαχες κάρτες, διενεργήθηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή έρευνα και ταυτοποιήθηκε η δράση του 32χρονου σε αρκετές συναφείς πράξεις εξαπάτησης, που πραγματοποιούνταν με τον ίδιο τρόπο δράσης.

Το συνολικό ύψος της απάτης σε βάρος των ιδιοκτητών καταστημάτων, ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Ο δράστης δεν συνελήφθη, λόγω παρέλευσης της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, θα υποβληθεί στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, ενώ παράλληλα ερευνάται η συμμετοχή του και σε άλλες παρόμοιες πράξεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

• Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88
• Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο: ccu [at] cybercrimeunit.gov.gr
• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones), με λειτουργικό σύστημα iOS-android: CYBERKID.
• Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR