Εξωπραγματικό το σχέδιο ανάπτυξης της Ελλάδας

Άκουγα με μεγάλη προσοχή τη παρουσίαση του νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού σχεδίου της χώρας από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

 

Σε εθνικό δίκτυο ανακοίνωνε στον ελληνικό λαό ότι τα δύσκολα πέρασαν και πως πλέον τα πράγματα θα γίνονται μόνο καλύτερα, εφόσον βέβαια παραμείνει ο ίδιος στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρουσίαζε μία πολύ όμορφη εικόνα για την χώρα, σε τέτοιο βαθμό που αναρωτιόμουν πόσο ευτυχισμένος πρέπει να είναι στον κόσμο του!

 

Ο πρωθυπουργός εξεπλάγην γιατί τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα δεν είχε μία επιχείρηση επιπέδου… ΝΟΚΙΑ, όπως η Φιλανδία! Προφανώς, γι’ αυτό φταίνε οι πολίτες. Μήπως όμως φταίνε τα κόμματα που έτρωγαν με χρυσά κουτάλια; Που έπαιρναν από παντού μίζες; Που είχαν φτιάξει ένα κακό και τεράστιο κράτος, διορίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανίκανους στο δημόσιο; Μάλλον, όλα τα παραπάνω έφταιξαν που η χώρα δεν είχε μία εταιρία επιπέδου… ΝΟΚΙΑ. Μόνο, που δεν άκουσα από τον κ. Σαμαρά κάποια λέξη αυτοκριτικής, ούτε άλλωστε από εκπρόσωπο κάποιου άλλου κόμματος. Για όλα φταίνε οι πολίτες λοιπόν…

 

Το όραμα του κ. Σαμαρά συνεχίστηκε λέγοντας ότι σε ορίζοντα επταετίας θα βρουν δουλειά 770.000 άνεργοι! Πολύ ωραίο ακούγεται… Μα, είναι εφικτό; Και τι είδους δουλειά; Με τι απολαβές; Και κυρίως κάτω από ποιες συνθήκες και με τι προοπτικές; Ο κ. Σαμαράς έχει την φιλοδοξία να δουλεύουν οι έλληνες τον χειμώνα στα χωράφια και τα καλοκαίρια ως γκαρσόνια των γερμανών τουριστών. Φυσικά, βρίσκοντας δουλειά σε 770.000 έλληνες, άλλοι τόσοι θα παραμείνουν άνεργοι, καθώς σήμερα όσοι είναι χωρίς δουλειά πλησιάζουν το 1,5 εκατομμύριο. Γι’ αυτούς δεν υπάρχει πρόβλεψη; Και θα χαιρόμαστε επειδή θα μειώσει την ανεργία από το 30%, στο 15%;

 

Μετά, σχεδόν χοροπήδηξε από τη χαρά του όταν ανακοίνωνε (το καλύτερο το κράτησε για το τέλος) ότι το 2016 η Ελλάδα θα έχει ο υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Στο σημείο αυτό, δεν σας κρύβω ότι ήθελα να σπάσω τη τηλεόραση. Λυπήθηκα όμως αρχικά τις 40 ίντσες και έπειτα το πορτοφόλι μου. Είναι δυνατόν να έχεις έξι χρόνια βαθιά ύφεση, να έχεις απολέσει 50 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΑΕΠ σου, να έχεις οδηγήσει στην ανεργία και την ανέχεια το σύνολο των πολιτών σου και να τους λες κατάμουτρα ότι σε… δύο χρόνια θα έχουμε ανάπτυξη 3,7%, δηλαδή το μεγαλύτερο σε όλη την ευρωζώνη; Πρόκειται για ξεκάθαρη κοροϊδία! Δεν μπορεί να κατρακυλάς για έξι χρόνια και μόλις βάλεις φρένο να το θεωρείς επιτυχία! Ούτε να πιστεύεις πως ενώ είχες 350 δις. Ευρώ ΑΕΠ, τώρα που έπεσες στα 270 δις. Ευρώ και την επόμενη χρονιά θα βγάλεις επιπλέον 3 δις,. είναι επιτυχία! «Μαγκιά» του κ. Σαμαρά θα ήταν να μας έφερνε γρήγορα το βιοτικό επίπεδο των πολιτών στα προ του 2009 επίπεδα και να μπορούσε να είχε παράλληλα και ανάπτυξη 3,7%.

 

Στη χθεσινή παρουσίαση ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα από το 2009 έχασε 50 δισεκ. του ΑΕΠ και αυτά θα βρεθούν την επόμενη τετραετία μεταξύ άλλων από τους εξής τομείς, όπως προσδιόρισε: α) τουρισμός, πρόσθετα 16,5 δισεκ. Ευρώ και 225.000 θέσεις εργασίας, β) πρωτογενής τομέας- 13,5 δισεκ. Ευρώ και 315.000 θέσεις εργασίας, γ) ενέργεια – μ 9,5 δισεκ. Ευρώ και 40.000 θέσεις εργασίας, χωρίς να υπολογιστεί ακόμα ο ορυκτός πλούτος, δ) έρευνα και τεχνολογία- έσοδα 2 δισεκ. Ευρώ και 50.000 θέσεις εργασίας, κ.α. Επίσης, ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπολογίζονται ακόμα τα έσοδα από την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας και προσδιόρισε ότι αυτά θα δώσουν τα επόμενα 30 χρόνια περίπου 300 δισεκ. Ευρώ.

 

Ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε, χωρίς να προσδιορίσει χρονικά πότε θα γίνει ακριβώς,  τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, των έμμεσων φόρων, της φορολογίας εισοδήματος και των επιχειρηματικών κερδών και του ΦΠΑ. Κατά τον Πρωθυπουργό η κρίσιμη περίοδος είναι η επόμενη επταετία, καθώς είπε ότι έως το 2020 η χώρα θα έχει ανακτήσει την ευημερία που είχε πριν από την κρίση. «Την περίοδο 2020-2021 θα ανακτηθεί πλήρως η χαμένη ευημερία» σημείωσε και επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο και άλλα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα.

 

 Βέβαια, ως γνήσιος έλληνας πολιτικός είπε ότι θα μειώνονται… σταδιακά τα φορολογικά βάρη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Μόνο που ξέχασε δύο λεπτομέρειες: το πότε θα γίνει και το ύψος της ελάφρυνσης. Και φυσικά, με την προϋπόθεση να παραμείνει ο ίδιος πρωθυπουργός….!!!!

 

του Άγγελου Αγγελίδη

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr