Εξορμήσεις καθαριότητας με τη συνδρομή εισαγγελικών αρχών

Τη συνδρομή των εισαγγελικών αρχών προτίθεται να ζητήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, ώστε να προχωρήσει σε εκτεταμένες επιχειρήσεις για τον καθαρισμό οικοπέδων, τα οποία έχουν μετατραπεί σε απέραντους σκουπιδότοπους.

 

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης δέχονται πολλές καταγγελίες από πολίτες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την ύπαρξη οικοπέδων που έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους κι έχουν μετατραπεί σε ρυπογόνες εστίες, εγκυμονώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

“Πλέον βάσει του ‘Καλλικράτη’ σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν και σε ιδιωτικά οικόπεδα, εφόσον ειδοποιηθούν σχετικά οι ιδιοκτήτες, οι εισαγγελικές αρχές, η διεύθυνση Υγιεινής και η αστυνομία. Εμείς θα ειδοποιήσουμε τους ιδιοκτήτες ακάλυπτων οικοπέδων που έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης ότι πρέπει ταχύτατα να προχωρήσουν στον καθαρισμό τους με δική τους ευθύνη. Εάν οι ιδιοκτήτες δεν ανταποκριθούν στην υποχρέωση αυτή, θα προχωρήσουμε εμείς στον καθαρισμό των χώρων, αλλά θα τους χρεώσουμε με όλες τις δαπάνες που θα απαιτηθούν και συγχρόνως θα προχωρήσουμε και σε μηνύσεις”, ξεκαθάρισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

 

Η αρχή έγινε ήδη από το ακίνητο της παλιάς “Αλυσίδας”, που βρίσκεται μεταξύ των οδών Δανιόλου, Αλεξάνδρου Σταύρου, Αλκμήνης και Κορίνθου. Τα συνεργεία του δήμου απομάκρυναν από το χώρο αυτό τόνους από μπάζα, ογκώδη αντικείμενα, κλαδιά και κάθε λογής απορρίμματα. Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος με το οποίο ήλθαν αντιμέτωποι οι δημοτικοί υπάλληλοι είναι το γεγονός ότι για τη μεταφορά των υλικών που συγκεντρώθηκαν απαιτήθηκε να χρησιμοποιηθούν έξι φορτηγά -τρία μεγάλα και τρία μικρά- δύο φορτωτές κι ένα ειδικό όχημα περισυλλογής κλαδιών.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν σε αναλυτική καταγραφή όλων των οικοπέδων όπου εντοπίζονται προβλήματα, ώστε να καταρτιστεί ένα σχέδιο από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης, βάσει του οποίου θα οργανωθούν επιχειρήσεις καθαρισμού. Την καταγραφή θα κάνουν σε μεγάλο βαθμό οι επόπτες της καθαριότητας, οι οποίοι σε καθημερινή βάση οργώνουν την πόλη, ενώ θα γίνει και συστηματική διαχείριση των καταγγελιών που καταφτάνουν στο δήμο

Παράλληλα ο κ. Παππάς έχει δώσει εντολή να γίνει μία συνολικότερη καταγραφή των δημοτικών οικοπέδων, ώστε να μπει σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την αξιοποίησή τους ως χώρων πρασίνου ή παιδικών χαρών ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής. Μάλιστα, μέχρι οι χώροι αυτοί να αξιοποιηθούν οριστικά, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν προσωρινά ως υπαίθρια πάρκιγκ για την εξυπηρέτηση των αναγκών της γειτονιάς.

ΟΓΔΟΝΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μόνον κατά το τελευταίο επτάμηνο οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης οργάνωσαν περίπου 80 επιχειρήσεις καθαρισμού σε διάφορους χώρους, ακόμη και πέραν των στενών αρμοδιοτήτων τους, που παρουσίαζαν τριτοκοσμική εικόνα, καθώς θύμιζαν μικρές χωματερές.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε πρόσφατη επιχείρηση καθαρισμού τα συνεργεία του δήμου συνέλεξαν περισσότερους από 11 τόνους μπάζων από την περιοχή του Κρυονερίου. Εξάλλου τρεις τόνοι διάφορων υλικών -από ξερά κλαδιά και πεταμένα ξύλα μέχρι κουβέρτες και στρώματα- απομακρύνθηκαν από τη γέφυρα της Λαμπράκη. Η επιχείρηση στη Λαμπράκη έγινε με τη συνδρομή της αστυνομίας και παρουσία του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία