Έξωση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού

Ένα θεσμικό όργανο του Απόδημου Ελληνισμού μένει …εκτός έδρας σε μια πόλη που θεωρείται εμβληματική για τον απόδημο και προσφυγικό ελληνισμό, τη Θεσσαλονίκη.

Το θέμα της…έξωσης των υπαλλήλων του ΣΑΕ και της φιλοξενίας τους στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης , μέχρι να βρεθεί οριστική λύση έφερε στο φως το Radio1d.gr και η εκπομπή «Μέσα στις λέξεις».Όπως τόνισε η ΓΓ του ΣΑΕ Όλγα Σαραντοπούλου, «το κτίριο που βρίσκεται στην περιοχή του Ποσειδωνίου (δωρεά Μακρίδη) παραχωρήθηκε με σύμβαση στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού που εκπροσωπεί πέντε εκατομμύρια έλληνες σε κάθε γωνιά της γης. Με απόφαση του ΔΣ του Συμβουλίου έγιναν έργα ανακαίνισης του χώρου και δαπανήθηκαν γύρω στα 200.000 ευρώ για αγορά εξοπλισμού. Άλλωστε αυτή ήταν η μόνιμη έδρα του Συμβουλίου. Το 2012 και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση ο Δήμος Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης αποφάσισε τη συστάγαση των υπαλλήλων του Οργανισμού Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας το 2014 διότι δεν χωρούσαν στο κτίριο του Δήμου. Η αίθουσα συνεδριάσεων του ΣΑΕ δόθηκε αυθαίρετα στους εκπροσώπους της Ελληνογερμανικής Συνεργασίας για τις συνεδριάσεις τους . Σα να μην έφταναν τα παραπάνω, αλλάχτηκε η κλειδαριά των γραφείων και αποκλείστηκαν από αυτά οι δύο υπάλληλοι του ΣΑΕ. Μία από αυτές απειλήθηκε φραστικά με αποτέλεσμα να μην έχουν που να στεγαστούν τα άτομα που κρατούσαν όλα τα αρχεία και διαχειρίζονταν την αλληλογραφία του Συμβουλίου. Ευτυχώς μέχρι και σήμερα οι δύο υπάλληλοι φιλοξενούνται στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, όμως όλος ο εξοπλισμός και τα αρχεία βρίσκονται στο κτίριο του Ποσειδωνίου χωρίς να υπάρχει καμία πρόσβαση σ αυτά».

 

Η κ Σαραντοπούλου ζητά «να έλθει επίσημα το όλο θέμα ια την ιστορία και για την αποκατάσταση των γεγονότων στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης έτσι ώστε όλοι να πληροφορηθούν τι συμβαίνει».

 

«Η Κυβέρνηση δεν λύνει το πρόβλημα της φορολόγησης , αλλά ούτε και το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων. Για να ψηφίσουμε στης εθνικές εκλογές θα πρέπει να έλθουμε στην Ελλάδα .Αυτό πουθενά δε συμβαίνει. Στο εξωτερικό πλέον φθάνουν απελπισμένοι Έλληνες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τα χρέη και να βρουν μια λύση για την επιβίωσή τους. Έχουμε δει τραγικά περιστατικά. Ανθρώπους να φθάνουν στην απόγνωση, να πεθαίνουν»λέει η κ Σαραντοπούλου.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr