ΕΚΤ: Αποφασίζει για ανανέωση της ρευστότητας

Εξασφαλισμένη θεωρούν οι Ελληνες τραπεζίτες την ανανέωση σήμερα από την ΕΚΤ γραμμής ρευστότητας, ύψους 18 δισ. ευρώ, μέσω του ELA, για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

 

Μάλιστα, όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά στο «Εθνος» υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, «οι προτάσεις της νέας κυβέρνησης δεν είναι παράλογες, αλλά ρεαλιστικές, για να αναπνεύσει η ελληνική οικονομία. Το σημαντικό όμως είναι ότι η Ευρώπη είναι σήμερα πιο ώριμη για να ακούσει και ενδεχομένως να αποδεχθεί τις αλλαγές. Διότι οι δημοκρατίες δεν τραβάνε το σκοινί, ούτε κλείνουν την κάνουλα ρευστότητας»…

 

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, ο Μηχανισμός Εκτακτης Παροχής Ρευστότητας (ELA) θα ανανεωθεί σήμερα για τις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, σημειώνουν ότι μέχρι την επόμενη ανανέωσή του -στις 18 Φεβρουαρίου- θα έχει συγκληθεί το Eurogroup και εκτιμούν ότι θα έχει επικυρωθεί νέα πολιτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ. Οπως λένε, «ο ELA σε κάθε περίπτωση μπορεί να στηρίξει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος ακόμη και μετά την εκπνοή του ισχύοντος προγράμματος στις 28 Φεβρουαρίου, οπότε ουσιαστικά λήγει και η περίοδος αποδοχής από την ΕΚΤ των εγγυήσεων που καταθέτουν για την άντληση ρευστότητας οι ελληνικές τράπεζες».

 

Προς το παρόν οι διοικήσεις των τραπεζών ακολουθούν φειδωλή πολιτική στα κεφάλαια που έχουν αντλήσει από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (η γραμμή που άνοιξε η ΕΚΤ πριν από 15 μέρες ήταν ύψους 10 δισ. ευρώ).

 

Μάλιστα σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν προσφύγει ήδη στον ELA, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται. Συγκεκριμένα οι τράπεζες έχουν δανειστεί περί τα 2 δισ. ευρώ από την ΤτΕ, από τις 21 Ιανουαρίου που εγκρίθηκε η χρήση του ELA από την ΕΚΤ, ανέφεραν οι πηγές, χωρίς ωστόσο να κατονομάσουν τις τράπεζες που έκαναν χρήση της έκτακτης ρευστότητας.

 

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, το επόμενο 15νθήμερο το ελληνικό Δημόσιο θα χρειαστεί ρευστότητα και θα προχωρήσει σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων. Θεωρείται λοιπόν βέβαιο ότι οι συστημικές τράπεζες θα κληθούν να καλύψουν την επικείμενη έκτακτη δημοπρασία.

 

Δικλίδα ασφαλείας

 

Ομως για να μπορέσουν οι τράπεζες να καλύψουν τα έντοκα, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, θα πρέπει ο Μάριο Ντράγκι να δώσει το «πράσινο φως» για γραμμή ELA 18 δισ. ευρώ (αντί των 15 δισ. ευρώ), όπως έκανε προ διετίας. Και υπογραμμίζουν πως το συγκεκριμένο θέμα είναι μείζονος σημασίας για τη ρευστότητα του ελληνικού Δημοσίου.

 

Ο μηχανισμός ELA θα αποτελέσει το επόμενο διάστημα τη «δικλίδα ασφαλείας» για τη ρευστότητα των τραπεζών και του Δημοσίου. Και εκτιμούν ότι εάν η ΕΚΤ δεν αποφασίσει παράταση της ισχύος των εγγυήσεων που καταθέτουν ως ενέχυρα για τη ρευστότητά τους οι ελληνικές τράπεζες μετά την 1η Μαρτίου, τότε οι εγγυήσεις αυτές θα «πέσουν» στον ELA, ενώ μέσω του Εκτακτου Μηχανισμού θα μπορεί να αντληθεί ρευστότητα με τα ομόλογα χαμηλότερης διαβάθμισης, που το ρίσκο τους αναλαμβάνει η ΤτΕ.

 

Πηγή: Έθνος