ΕΚΤ: Δεν έδωσε αύξηση στον ELA

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε τη Δευτέρα να διατηρήσει το όριο του ELA αμετάβλητο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα, αλλά παράλληλα προχώρησε σε «προσαρμογή» της αξίας των ενέχυρων που αποδέχεται η ΕΚΤ για τον ELA. 

 

Αμετάβλητη, 88,6 δισεκατομμύρια ευρώ, διατηρεί την έκτακτη ρευστότητα (ELA) που παρέχει στις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ.

Στην ανακοίνωση της Ευρωτράπεζας αναφέρεται επίσης πως αποφασίστηκε «προσαρμογή» του «κουρέματος» των εγγυήσεων που πρέπει να δώσουν τα ελληνικά ιδρύματα προκειμένου να λάβουν χρήματα. Στην ανακοίνωση δεν αποσαφηνίζεται αν η προσαρμογή έγινε προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Ωστόσο, η ΕΚΤ υπογραμμίζει πως τα εχέγγυα που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες ώστε να λάβουν ELA βασίζονται «σε σημαντικό βαθμό» σε τίτλους που «συνδέονται» με το ελληνικό Δημόσιο. Επισημαίνει επίσης πως η οικονομική κατάσταση του ελληνικού κράτους «έχει επιπτώσεις» στις τράπεζες.

Εάν το «κούρεμα» λοιπόν έχει αυξηθεί, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να προσφέρουν περισσότερες εγγυήσεις για κάθε 100 ευρώ ρευστότητας που μπορούν να λάβουν από το Ευρωσύστημα, κάτι που ουσιαστικά μειώνει την πρόσβαση των ελληνικών ιδρυμάτων στους ευρω-πόρους.

«Ο ELA παρέχεται μόνο έναντι επαρκών εγγυήσεων», συμπληρώνει η Ευρωτράπεζα.