ΕΚΤ: Έτοιμη να χορηγήσει δάνεια ύψους έως 60 δισ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέκρινε, ταυτόχρονα με το πάγωμα της αποδοχής των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως εγγύηση για δανεισμό από ελληνικές τράπεζες, τη «χορήγηση έκτακτων πιστώσεων ύψους 60 δισ. ευρώ», αναφέρει δημοσίευμα της Welt. 

Την πληρφορία της γερμανικής εφημερίδας για το ύψος του ποσού επιβεβαιώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο τραπεζική πηγή, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χορηγήσει δάνεια ύψους έως και 60 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Welt, το γεγονός αυτό «θέτει στο τραπέζι μία ξαφνική χρεοκοπία».

«Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών φαίνεται, ότι εξασφάλιζεται, παρά τον περιορισμό της πρόσβασης στην ΕΚΤ, εξασφαλίζεται», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Επίσης, αναφέρεται πως «το Συμβούλιο της ΕΚΤ άφησε ένα μεγάλο χώρο κινήσεων για τις ελληνικές τράπεζες ώστε να λάβουν πιστωτική στήριξη».

Σύμφωνα με τη χθεσινοβραδινή απόφαση της ΕΚΤ «θα πρέπει η Τράπεζα της Ελλάδος να παράσχει στήριξη ρευστότητας περίπου 60 δισ. ευρώ».

Ο γερμανικός Τύπος υπογραμμίζει ότι η κίνηση της ΕΚΤ βάζει την Ελλάδα μπροστά σε κίνδυνο “ξαφνικής χρεοκοπίας”. Βέβαια αναγνωρίζεται ότι παράλληλα η ΕΚΤ επέτρεψε την αντικατάσταση της χρηματοδότησης με κεφάλαια από τον ELA.