ΕΚΤ: Σχέδια για να επωμιστούν μεγαλύτερο βάρος οι αδύναμες χώρες κατά την ποσοτική χαλάρωση

Αξιωματούχοι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξετάζουν τρόπους να διασφαλίσουν ότι οι
αδύναμες χώρες που θα επωφεληθούν από το νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα αναλάβουν μεγαλύτερο μέρος του κόστους και του κινδύνου.

 

Αξιωματούχοι, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, δήλωσαν στο Reuters ότι η ΕΚΤ θα ζητήσει από τις κεντρικές τράπεζες χωρών όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία να βάλουν στην άκρη επιπλέον κεφάλαια ή να έχουν επιπλέον προβλέψεις για πιθανές ζημίες από την όποια αγορά ομολόγων (QE), ανάλογα με το ρίσκο των ομολόγων τους.

Ενώ η ιδέα αυτή ίσως βοηθήσει να καμφθεί η αντίσταση της Γερμανίας, που ανησυχεί ότι η εκτύπωση χρήματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε απερίσκεπτες δαπάνες, κάποιοι υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα περιόριζε το όφελος μια τέτοιας κίνησης από την ΕΚΤ.

Το να ζητάς από τις πιο αδύναμες χώρες να αναλάβουν μεγαλύτερο βάρος, σημαίνει ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και όχι η ΕΚΤ θα αναλάβουν τον κίνδυνο πιθανών απωλειών.

«Τις ζημίες θα τις αναλάβουν …τα κράτη μέλη» ανέφερε αξιωματούχος. Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Επίσης, αν η Τράπεζα της Ελλάδος χρειαστεί να πάρει μεγαλύτερες προβλέψεις για να καλύψει τον κίνδυνο των ομολόγων της, αυτό θα μπορούσε να μειώσει το μέρισμα που καταβάλει στην κυβέρνηση ή πιθανόν να χρειαστεί ακόμη και ένεση ρευστότητας.

 

Πηγή: Reuters