Έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας

ΦΩΤΟ: REUTERS/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: REUTERS/ΑΡΧΕΙΟΥ

Έκτακτη συνεδρίαση θα έχουν οι πρέσβεις των 28 χωρών – μελών του NATO στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, με αντικείμενο τις εξελίξεις μετά την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία, κοντά στη συροτουρκική μεθόριο.

Η Τουρκία θα κληθεί να εξηγήσει αναλυτικά τι ακριβώς την οδήγησε στην κατάρριψη του μαχητικού.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος κοντά στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, αφού, σύμφωνα με τις ίδιες, παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο και προειδοποιήθηκε επανειλημμένα.

ο ρωσικό υπουργείο Άμυνας τόνισε, από την πλευρά του, ότι το μαχητικό τύπου Su-24 συνετρίβη σε συριακό έδαφος μετά από πυρά που δέχθηκε από το έδαφος, ενώ οι δύο χειριστές του κατάφεραν να εκτιναχθούν πριν από τη συντριβή.

Νεκρός ο ένας πιλότος;

Βίντεο το οποίο εστάλη από συριακή αντικαθεστωτική ανταρτική οργάνωση στο πρακτορείο Reuters εμφανίζει έναν Ρώσο πιλότο ακίνητο στο έδαφος, ενώ αξιωματούχος της οργάνωσης δηλώνει ότι είναι νεκρός.

https://www.youtube.com/watch?v=-Cdkf3Xx3nw

Τούρκοι αξιωματούχοι σημειώνουν ωστόσο ότι τουρκικά F-16 κατέρριψαν το αεροσκάφος, μετά από αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις στους πιλότους του για παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου.

Σε τηλεοπτικές εικόνες το αεροσκάφος φαίνεται να συντρίβεται φλεγόμενο σε ορεινή περιοχή της συριακής επαρχίας της Λαττάκειας.

Η Ρωσία έχει εξαπολύσει αεροπορική επιχείρηση στη Συρία,από τα τέλη Σεπτεμβρίου, επισήμως ενάντια στους τζιχαντιστές, αλλά – σύμφωνα με καταγγελίες – και κατά Σύρων ανταρτών που δεν είναι τζιχαντιστές και απλώς πολεμούν ενάντια στο φιλικό προς τη Μόσχα καθεστώς Άσαντ.

ΦΩΤΟ: EPA

«Στα χέρια Σύρων Τουρκμένων ο ένας πιλότος»

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, το Su-24 συνετρίβη στο έδαφος της Συρίας, έχοντας πληγεί από εδάφους και ενώ πετούσε σε ύψος 19.685 ποδών.

«Γίνονται προσπάθειες να επιβεβαιωθεί η τύχη των πιλότων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι χειριστές κατάφεραν να εκτιναχθούν», σημειώνουν οι ρωσικές αρχές.

Συμπληρώνουν ακόμη ότι το αεροσκάφος έμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης του πάνω από συριακό έδαφος, όπως πιστοποιούν και τα καταγεγραμμένα δεδομένα πτήσης.

Τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν αντιθέτως ότι τα τουρκικά F-16 άρχισαν να πλήττουν με πυρά άγνωστο αεροσκάφος, αφού το προειδοποίησαν 10 φορές, σε διάστημα πέντε λεπτών της ώρας, ότι παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα το Λονδίνο και μεγάλο δίκτυο πληροφιοδοτών στο έδαφος της Συρίας, τόνισε ότι το αεροσκάφος συνετρίβη σε ορεινή περιοχή της επαρχίας της Λαττάκειας, όπου σημειώνονται αεροπορικά πλήγματα και μάχες μεταξύ συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και Σύρων ανταρτών από το πρωί της Τρίτης.

Το διεθνές αραβικό δίκτυο, με έδρα το Κατάρ, Al Jazeera, ανέφερε ότι, σύμφωνα με ανταρτική οργάνωση Σύρων Τουρκμένων της βόρειας Συρίας, οι αντάρτες κρατούν τον έναν εκ των δύο Ρώσων πιλότων.

Ρωσικά αεροσκάφη έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες πτήσεις και πλήγματα στη βόρεια Συρία από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η Τουρκία, η οποία βρίσκεται σε έντονη αντιπαλότητα με το καθεστώς Άσαντ, έχει προειδοποιήσει τόσο τη ρωσική όσο και τη συριακή αεροπορία να μην παραβιάζουν τον εναέριό της χώρο εδώ και εβδομάδες.

Τον Οκτώβριο, η Άγκυρα είχε ανακοινώσει ότι τουρκικά F-16 είχαν αναχαιτίσει ρωσικό μαχητικό που είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο της Τουρκίας, ενώ δύο τουρκικά μαχητικά είχαν παρενοχληθεί στον αέρα από «άγνωστης εθνικότητας Mig-29».

Τουρκία: Η κατάρριψη δεν στρέφεται κατά συγκεκριμένης χώρας

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού δεν συνιστά ενέργεια κατά συγκεκριμένης χώρας.

Πρόσθεσε δε ότι η πράξη αποτελεί μέτρο για την υπεράσπιση της τουρκικής εδαφικής κυριαρχίας, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.