Έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα στις 11 Φεβρουαρίου

Επιβεβαιώθηκε σήμερα, Παρασκευή, από τις Βρυξέλλες η διεξαγωγή του έκτακτου Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις 11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον Γ.Ντάισελμπλουμ, το Eurogroup θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ ώρα Ελλάδος. 

Πηγές της ευρωζώνης επιβεβαίωσαν ότι η Ελλάδα θα είναι το βασικό θέμα του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

Κυβερνητικά στελέχη συνδέουν τον καθορισμό έκτακτου Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου, με τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου και το πρώτο τετ α τετ Τσίπρα – Μέρκελ. Όπως εκτιμούν, ενδεχομένως, επιδίωξη της ευρωζώνης είναι η Ελλάδα να λάβει ένα σαφές μήνυμα από το Eurogroup, ώστε ο Έλληνας πρωθυπουργός να μην έχει τη δυνατότητα να εγείρει συγκεκριμένα ζητήματα και αξιώσεις στη Σύνοδο Κορυφής.

Η απόφαση για το έκτακτο Eurogroup ελήφθη στο χθεσινό (Πέμπτης) Euroworking Group (EWG) στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο νέος επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών καθηγητής Γιώργος Χουλιαράκης, που σύμφωνα με τις πληροφορίες συνάντηση σκληρή γραμμή από τους εταίρους. 

Μάλιστα ακόμη και χώρες φιλικά προσκείμενες στην Ελλάδα ήταν διστακτικές, όταν είδαν τη σκληρή στάση κυρίως της Γερμανίας που επηρεάζει όμως σειρά χωρών.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν χαρακτηριστικά ότι χθες το EuroWorkingGroup «έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό» της χώρας με τους εμπειρογνώμονες των 18 κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ να ζητούν από την ελληνική πλευρά να αιτηθεί επισήμως παράταση του χρηματοδοτικού σκέλους του ισχύοντος προγράμματος, ώσπου να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το επόμενο πρόγραμμα.

Στη βάση αυτή ζήτησαν επίσης η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει κοστολογημένο πρόγραμμα, με αναλυτική αποτύπωση των διαρθρωτικών αλλαγών που επισήμως θα κατατεθεί στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου –και όχι στο έκτακτο της επομένης εβδομάδας. 

Στα ελάχιστα θετικά του χθεσινού Euroworking Group συγκαταλέγεται η διαβεβαίωση της ΕΚΤ ότι η στήριξη των τραπεζών μέσω του ELA θα συνεχισθεί απρόσκοπτα.

Εξάλλου, αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι χθες στο EWG δεν υπήρξε σύγκλιση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα αυτό να συμβεί. Όπως δήλωσε ο ίδιος, είναι κάτι που το οφείλουμε για το συμφέρον όλων και για την Ελλάδα και πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γι’ αυτό.

Η ελληνική στάση

Σε ό,τι αφορά τη στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα, οι ίδιες κυβερνητικής πηγές, ξεκαθαρίζουν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης θα επιμένει στην γραμμή που έχει χαραχτεί και δεν θα δεχτεί συμφωνία που προβλέπει διατήρηση του υφιστάμενου προγράμματος, υπογράφοντας αίτημα παράτασή τους. 

Επίσης λένε ότι η κυβέρνηση θα έχει έγκαιρα έτοιμη νέα πρόταση, η οποία συζητείται στο κυβερνητικό συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε ο φάκελος να είναι έτοιμος για το Eurogroup, στο οποίο όμως αναμένεται σκληρή στάση από τους εταίρους.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η παραμονή στην ευρωζώνη και η χρηματοδότηση-γέφυρα αλλά βάσει ενός προγράμματος που θα συμφωνηθεί με βάση τις ελληνικές προτάσεις. 

Αν επιτευχθεί κάτι τέτοιο το όνομα δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία για την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες. 
 

Την ίδια στιγμή πάντως, αυξάνονται οι πιέσεις κυρίως από τη Γερμανία με εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας να δηλώνει σήμερα πως η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει την στρατηγική της στο Eurogroup για το πώς η Αθήνα θέλει να διαχειριστεί τα προβλήματα χρέους της.

«Είναι απολύτως ανοιχτό το τι θα συμβεί μετά από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης», τόνισε ο εκπρόσωπος.