Εκταμίευση εντός της εβδομάδας «βλέπει» ο Ντάισελμπλουμ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Tην εκτίμηση ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα αποφασίσει εντός εβδομάδας την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, εξέφρασε σήμερα στην Ευρωβουλή ο πρόεδρος του Εurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε προσκληθεί στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως Ολλανδική Προεδρία και με την ιδιότητά του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας, ωστόσο απάντησε σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με την Ελλάδα και τα επόμενα βήματα.

Όπως είπε, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα μπορούσε στην προσεχή του συνεδρίαση (την Πέμπτη) στο Λουξεμβούργο να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης, μετά την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων από την Ελλάδα.

Μικρότερο το 3,5% το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018

Όπως είναι γνωστό, η συνολική δόση ανέρχεται σε 10,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,5 δισ. ευρώ θα φτάσουν στην Ελλάδα τις αμέσως επόμενες μέρες, μετά την απόφαση του ΕSM, ενώ τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν στις αρχές του φθινοπώρου, μετά την εκπλήρωση από την ελληνική κυβέρνηση μιας σειράς προαπαιτούμενων μέτρων.

Για την ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι έχει συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης, ο οποίος περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα μέτρα διαχείρισης, τα οποία ο ΕSM θα προσδιορίσει το επόμενο διάστημα, ώστε το ΔΝΤ να αποφασίσει μέχρι το τέλος του έτους εάν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Τα υπόλοιπα μέτρα του οδικού χάρτη θα ληφθούν όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα το 2018.

Για το πρωτογενές πλεόνασμα επιβεβαίωσε ότι θα είναι μικρότερο του 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 και πως αυτό θα προσδιοριστεί επίσης μέχρι το τέλος του έτους, ώστε το ΔΝΤ να λάβει και αυτή την παράμετρο υπόψη του.

Πηγή: Deutsche Welle