Έκθεση φωτογραφίας στην Καλαμαριά

remezzo-kalamaria-polyxoros

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Με την πρωτοβουλία  αυτή η ΡΕΚΚ  φιλοδοξεί να αναδείξει τη σημασία των  δημόσιων χώρων  στη διατήρηση και αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών και να συμβάλει στην ενεργοποίηση και δραστηριοποίησή τους  στην κατεύθυνση της  ανάδειξης της σημασίας , της προστασίας  και της βελτίωσής τους.

Η συμμετοχή στην έκθεση είναι ανοιχτή σε όλους

Η πρωτοβουλία αυτή ιδιαίτερα στοχεύει στην προσέλκυση νέων και μαθητών,  που βιώνουν περισσότερα έντονα στην καθημερινότητά τους την υποβάθμιση των δημόσιων  χώρων και στη δραστικό περιορισμό τους στο βωμό της εργολαβοποίησης.

Ένας ιδιαίτερα «αποδοτικός» τρόπος προσέγγισης των παιδιών είναι η εμπλοκή τους με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο στην προετοιμασία, διοργάνωση και υλοποίηση της εκδήλωσης αυτής.

Για την δραστηριοποίηση των μαθητών η ΡΕΚΚ  προσβλέπει στην υποστήριξη της δράσης εκ μέρους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και Εκπαιδευτικών, όπου αυτό είναι εφικτό.

Για τους μαθητές το θέμα μπορεί να εξειδικευθεί – χωρίς αυτό να τους περιορίζει-  σε εικόνες κατά τη διαδρομή τους από το «γραφείο /σπίτι /σχολείο».

Όλα όσα το παιδί αντιλαμβάνεται σ΄ αυτή την καθημερινή του διαδρομή, μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο φωτογράφησης.

Μπορεί να είναι  ο δρόμος, κομμάτια του δρόμου, κτίρια, φυτά, άνθρωποι που συναντά το παιδί στο δρόμο του, εμπορικές δραστηριότητες, καταστήματα, δημόσια έργα, σκουπίδια, μπαλκόνια, αυτοκίνητα και κάθε τι που πέφτει στην αντίληψη του παιδιού, το δωμάτιό του, παιδότοποι, χώροι άθλησης, πάρκα που υπάρχουν ή που δεν υπάρχουν , ο, τιδήποτε πέφτει στην αντίληψη των παιδιών θετικά ή αρνητικά, υποστηρικτικό για την ασφαλή διαδρομή του παιδιού ή εμπόδιο,  μεγαλύτερο ή μικρότερο.

Πρωταρχικός σκοπός αυτής της εκδήλωσης η ΡΕΚΚ θεωρεί  ότι πρέπει να είναι η προσπάθεια παρότρυνσης των παιδιών να προσεγγίσουν συνειδητά τον χώρο που ζουν, να αναπτύξουν μια κριτική αντίληψη για τον χώρο, με παραστάσεις που θα τους βοηθήσουν να διακρίνουν τις ατέλειες, τα υποβαθμισμένα σημεία και τους κινδύνους που κρύβονται στο χώρο τους, αλλά ιδίως να συνειδητοποιήσουν τα ιδιαίτερα σημεία της διαδρομής, τόσο σε σχέση με τις για κοινωνικότητα στον δημόσιο χώρο αλλά και στις ανάγκες  των παιδιών που έχουν σχέση με την αισθητική και την σχέση με το φυσικό περιβάλλον.

Ένα μέρος από τις ελπίδες μας, για μεσοπρόθεσμη τουλάχιστον βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μας, πρέπει να τις εναποθέσουμε στους νέους ανθρώπους,  που με την διαφορετική περιβαλλοντική προσέγγιση και τις υψηλότερες αισθητικές απαιτήσεις και –προ πάντων με «καθαρή ματιά» – θα ασκούν κοινωνική πίεση για την δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων και την λήψη των ανάλογων πολιτικών αποφάσεων.

Προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να συμβάλλουν και εκδηλώσεις , όπως αυτή που προτείνουμε στην τοπική κοινωνία.

Τεχνικά μέσα μπορούν να αποτελέσουν φωτογραφικές μηχανές κάθε είδους, καθώς  και κινητά τηλεφωνα με ενσωματωμένες «κάμερες».

Όπου δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα μπορούν ενδεχόμενα να βοηθήσουν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων.

Θα επιδιωχθεί,  επιχειρήσεις της Καλαμαριάς , να είναι χορηγοί της εκδήλωσης με υποστήριξη στην εκτύπωση, την θεσμοθέτηση βραβείων και προβολή της εκδήλωσης. Επίσης μπορεί να συμβάλει εμπλακεί και η Αντιδημαρχία Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας Δήμου Καλαμαριάς με όποιο τρόπο θεωρήσουμε πρόσφορο.
Οι  φωτογραφίες θα εκτεθούν σε αίθουσα του Πολυχώρου Εκδηλώσεων στο  «Remezzo», στην Καλαμαριά, αφού προηγηθεί σχετική προβολή και η κατάλληλη ενημέρωση για την πρωτοβουλία αυτή.

Η έκθεση θα διαρκέσει από Κυριακή 01 μέχρι Δευτέρα 09 Νοεμβρίου 2015.

Η επιλογή των φωτογραφιών θα γίνει από ανεξάρτητη καλλιτεχνική επιτροπή.

Προβλέπεται η έκδοση  ενός λευκώματος με σχετικά κείμενα μαθητών αλλά και εκπαιδευτικών και γονέων, το οποίο  μπορεί να ολοκληρώσει αυτή την προσπάθεια και να αποτελέσει έναν οδηγό για παρόμοιες εκδηλώσεις με ουσιαστική συμμετοχή των μαθητών.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Τίτλος της έκθεσης – διαγωνισμού: «O Τόπος Μας»

Στη θεματολογία  μπορεί να συμπεριληφθεί ότι μας αγγίζει θετικά ή αρνητικά από τους χώρους που ζούμε και εργαζόμαστε , από τους ανθρώπους του και τις συνήθειές τους και ότι μας προκαλεί διάφορες σκέψεις και συνειρμούς,  που αφορούν στην «ορθή» ή μη περιβαλλοντική προσέγγιση των δημόσιων χώρων του Δήμου Καλαμαριάς.

Μπορεί ακόμα να αποδοθεί ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο ο φωτογράφος βιώνει το περιβάλλον του.

Πενήντα περίπου φωτογραφίες , έγχρωμες ή ασπρόμαυρες,   ίδιου μεγέθους και σε ομοιόμορφα κάδρα, θα αποτελέσουν το υλικό της έκθεσης.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να αποτελέσει την  αφορμή για το άνοιγμα δημόσιου διαλόγου  για την κατάσταση των δημόσιων χώρων στην Καλαμαριά , την προστασία και  βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της σχέσης των πολιτών της Καλαμαριάς με αυτό.

Δικαίωμα συμμετοχής.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη σε  κάθε ενδιαφερόμενο. Θα καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια για συμμετοχή μαθητών και νεαρών ατόμων με προώθηση και προβολή ενημερωτικού υλικού μέσα από τα σχολικά δίκτυα .

Τρόπος παρουσίασης

Για την διευκόλυνση των ενδιαφερομένων, οι προοριζόμενες  για την  έκθεση φωτογραφίες, θα σταλούν ηλεκτρονικά στην διεύθυνση : odathanas@ath.forthnet.gr

Η λήψη των φωτογραφιών μπορεί να γίνει με κάθε πρόσφορο μέσο.

Οι φωτογραφίες που θα επιλεγούν θα εκτεθούν τυπωμένες  έγχρωμες ή ασπρόμαυρες σε διάσταση 50 εκ Χ 70 εκ. ή μικρότερη.

Το κόστος εκτύπωσης θ’ αντιμετωπισθεί από χορηγίες,   ή με  άλλο πρόσφορο τρόπο που θα επιλεγεί.

Διαδικασία συμμετοχής.

Οι προοριζόμενες για την έκθεση φωτογραφίες που θα σταλούν,  πρέπει να έχουν υψηλή ανάλυση σε μορφή jpeg (τουλάχιστον ένα ΜΒ η φωτογραφία) το αργότερο μέχρι την 25 Οκτωβρίου 2015.

Μαζί με το ηλεκτρονικό αρχείο της φωτογραφίας θα αποστέλλεται ο τίτλος (εάν υπάρχει), τόπος λήψης της φωτογραφίας, ονοματεπώνυμο του φωτογράφου, πλήρης διεύθυνση, τηλέφωνο και όπου υπάρχει και ηλεκτρονική διεύθυνση.

Τα ονόματα της κριτικής καλλιτεχνικής επιτροπής θ’ ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα της ΡΕΚΚ.

Οι  φωτογραφίες θα εκτεθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων  του «Πολυχώρου Remezzo» στην Καλαμαριά, ύστερα από προηγούμενη προβολή  και σχετική ενημέρωση για την πρωτοβουλία αυτή.

Η έκθεση θα διαρκέσει από Κυριακή 01 μέχρι Δευτέρα 09 Νοεμβρίου 2015.

Κάτω από ορισμένες  προϋποθέσεις, τα αντικείμενα της έκθεσης θα μπορούσαν να αποτελέσουν  υλικό για την έκδοση ημερολογίου με αναγραφή των στοιχείων των δημιουργών και περιβαλλοντικές αναφορές για το Δήμο.

Προβλέπονται βραβεία με , κίνητρο για συμμετοχή,  ιδίως των μαθητών,  τη βράβευση με  ψηφιακές φωτογραφικές  μηχανές, MP3, USB.

Η βράβευση θα γίνει την ημέρα των εγκαινίων την Κυριακή 01 Νοεμβρίου 2015 , στον χώρο της έκθεσης

Τα πνευματικά δικαιώματα των έργων ανήκουν στους φωτογράφους αλλά σε περίπτωση που εκδοθεί  κατάλογος των έργων ή ημερολόγιο ή κάτι ανάλογο με το φωτογραφικό υλικό, τα δικαιώματα  – εκτός από αυτό της εμπορικής εκμετάλλευσης – θα ανήκουν στην ΡΕΚΚ.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης  μπορούν  να αναρτηθούν  και στο διαδίκτυο ή  και στην ιστοσελίδα της ΡΕΚΚ.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα της ΡΕΚΚ και το διαδίκτυο και τον τοπικό τύπο και θα κοινοποιηθούν προσωπικά με ηλεκτρονική επιστολή  σε όλους όσους πήραν μέρος στην έκθεση.