Έκθεση Κόμικς και Επιτραπέζιων Παιχνιδιών στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Αφιερωμένη στο χρόνο και την ιστορία είναι η φετινή έκθεση Κόμικς και Επιτραπέζιων Παιχνιδιών Θεσσαλονίκης με τίτλο «Μισό Λεπτό», που φιλοξενείται για τέταρτη χρονιά στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Είναι μια ευκαιρία για το φανατικό κοινό των κόμικς αλλά και για τους απλούς αναγνώστες να γνωρίσουν από κοντά ιδιαίτερες εκδόσεις και δημιουργούς, να συμμετάσχουν σε παιχνίδια, εργαστήρια και ομιλίες και να πάρουν μια γεύση από…. Χόλιγουντ, λόγω της παρουσίας του Ιρλανδού δημιουργού Γουίλ Σίμσον, ο οποίος επιμελήθηκε την εικόνα των χαρακτήρων της γνωστής τηλεοπτικής σειράς Game of Thrones.

Η Ελλάδα, που όπως εξηγεί ο υπεύθυνος συντονισμού της Έκθεσης Νίκος Δαλαμπύρας δεν υστερεί σε τίποτα ούτε στον τομέα της δημιουργικότητας αλλά ούτε και στην ποιότητα, ακολουθεί την παγκόσμια παραγωγή κόμικς. «Τα κόμικς είναι ένα λαϊκό ανάγνωσμα, σχετικά φθηνό και απευθύνεται σε όλους. Υπάρχουν πολλά είδη και μπορούν να καλύψουν όλα τα ενδιαφέροντα», σημείωσε.

Πρόκειται για μια έκθεση που προσελκύει αρκετό κόσμο αλλά και σχολεία, σύμφωνα με την υπεύθυνη Πολιτιστικών δράσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Μαριάνθη Πάσχου. «Πέρυσι είχαμε περισσότερους από 1.300 επισκέπτες και περίπου 400 μαθητές», ανέφερε η κ. Πάσχου και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα θεσμό που -ως γαλλικό ινστιτούτο- αγκαλιάσαμε καθώς, τα κόμικς είναι μέρος της κουλτούρας των Γάλλων. Η Γαλλία, όπως και το Βέλγιο ξεχωρίζουν στον τομέα των κόμικς, με πολύ γνωστά παραδείγματα αυτό του Asterix αλλά και του Tin Tin».

 

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην φετινή διοργάνωση θα μπορεί κανείς να δει από κοντά την διαδραστική μακέτα-παιχνίδι του συλλόγου Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ., με θέμα «Το Μακεδονικό Μέτωπο-1916», με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και να συμμετάσχει στο τουρνουά μαχών, με μινιατούρες εμπνευσμένες από τον κόσμο φαντασίας του λογοτεχνικού βιβλίου και της τηλεοπτικής σειράς Game of Thrones.

Παράλληλα με την έκθεση θα λειτουργεί μπαζάρ ενώ θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις και ομιλίες.

Μεταξύ αυτών, θα είναι και η πρώτη βιβλιοπαρουσίαση του graphic novel του με τίτλο «Αϊβαλί» (Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ) του Αντώνη Νικολόπουλου ή αλλιώς Soloup που θα γίνει στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (αμφιθέατρο Στέφανος Δραγούμης) το Σάββατο 22 Νοεμβρίου (19.00 μ.μ.).

Την ίδια μέρα στις 22.00 θα πραγματοποιηθεί και η ομιλία του Τάσου Αποστολίδη με θέμα «Τεχνική γραφής των σεναρίων μου», στο Γαλλικό Ινστιτούτο (αίθουσα Nehama).

Ο Γουίλ Σίμσον θα μιλήσει στο κοινό της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου στις 18.00 (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού) και θα διεξάγει εργαστήριο την Κυριακή στις 23 Νοεμβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης στις 19.00 (αίθουσα Nehama).

Τα εγκαίνια της έκθεσης που ανοίγει σήμερα το απόγευμα, θα γίνουν απόψε στις 20.00 στην αίθουσα Αλλατίνη-Ντασώ του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Στρατού 2Α), όπου φιλοξενείται. Θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 23 Νοεμβρίου και θα είναι ανοιχτή από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.

Διοργανώνεται από την εκδοτική «Ένατη Διάσταση», μαζί με τον Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ. (Ελληνικός Σύλλογος Φίλων Ιστορίας και Παιχνιδιών Στρατηγικής) και την ομάδα ανεξάρτητων δημιουργών κόμικς Inkorrekt, σε συνεργασία με την σχολή σχεδίου COMINK, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και την Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, με την υποστήριξη του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού ΛΕΠΤΟ. 

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.