Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Λιβύη

Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση στη Λιβύη, από τις συγκρούσεις αντίπαλων ομάδων στην Τρίπολη, τη Βεγγάζη και άλλες πόλεις. Πρόκειται για τις χειρότερες συγκρούσεις μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι, το 2011, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην πρωτεύουσα υπάρχουν σχεδόν 100 νεκροί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

 

Χθες, μάλιστα, επίθεση δέχθηκε μια οχηματοπομπή της πρεσβείας της Βρετανίας έξω την Τρίπολη, καθώς εκινείτο προς τα σύνορα με την Τυνησία. Αν και κανείς δεν τραυματίστηκε στο συμβάν αυτό, το Λονδίνο αποφάσισε να μειώσει περαιτέρω το προσωπικό της πρεσβείας στην Τρίπολη. «Επρόκειτο για μια απόπειρα πειρατείας» των αυτοκινήτων «ενώ η οχηματοπομπή βρισκόταν καθ’ οδόν προς τα σύνορα με την Τυνησία», είπε ο διπλωμάτης αυτός. «Δεν τραυματίστηκε κανείς, όλοι είναι σώοι και ασφαλείας, αλλά οχήματα υπέστησαν ζημιές», πρόσθεσε ο διπλωμάτης, ο Μπομπ Φίλιπσον. Οι κλοπές αυτοκινήτων είναι πολύ συχνό φαινόμενο στη Λιβύη, όπου οι ένοπλες ομάδες δεν διστάζουν να επιτίθενται ούτε στα θωρακισμένα αυτοκίνητα των διπλωματικών αντιπροσωπειών.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απομάκρυνε το διπλωματικό της προσωπικό από τη Λιβύη χθες, με τους διπλωμάτες να περνούν οδικώς —με τη συνοδεία βαριά οπλισμένων στρατιωτικών— στο έδαφος της Τυνησίας, μετά τις σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν κοντά στο κτιριακό συγκρότημα των εγκαταστάσεων της πρεσβείας. Επίσης, Βρετανία και Γερμανία κάλεσαν σήμερα τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν τη Λιβύη λόγω της ραγδαίας κλιμάκωσης της αιματηρής βίας. Οι συγκρούσεις είχαν αναγκάσει και την αποστολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να εγκαταλείψει τη Λιβύη στα μέσα Ιουλίου.

 

Πέραν της Γερμανίας και της Βρετανίας, το Βέλγιο έχει συστήσει από την 16η Ιουλίου στους υπηκόους του να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ την ίδια οδηγία έχουν εκδόσει η Τουρκία, η Ισπανία και η Μάλτα. Πολλές ακόμη χώρες αποθαρρύνουν τα ταξίδια στη Λιβύη—η Πορτογαλία, η Αυστρία, η Ρουμανία, η Ελβετία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία και η Φινλανδία.

 

Η Γαλλία δεν έχει προς το παρόν δώσει στην δημοσιότητα κάποια οδηγία για όλη τη χώρα, αλλά προτείνει στους ταξιδιώτες στη Λιβύη να επιδεικνύουν «τη μεγαλύτερη δυνατή σύνεση» και αποθαρρύνει τις μετακινήσεις σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ιδίως στη Βεγγάζη, όπου ένας Γάλλος υπήκοος δολοφονήθηκε τον Μάρτιο. Η Ιταλία έχει καλέσει επίσης τους υπηκόους της να «περιορίσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις μετακινήσεις τους στην επικράτεια (της Λιβύης)», όπως και «μέσα στις πόλεις», καθώς και να «ενημερώνονται συνεχώς για την κατάσταση ασφαλείας» στη χώρα.