Εκτός ορίου οι ρύποι στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Εκρηκτικό μείγμα που εκτοξεύει τους ρύπους στην ατμόσφαιρα στα ύψη είναι η φτώχεια και το κρύο. Αυτό επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο Radio1d.gr.

 

“Στις 10 Ιανουαρίου είχαμε υπέρβαση των αέριων ρύπων κατά 150% στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Η αιθαλομίχλη κάνει ξανά την εμφάνισή της όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές. Φυσικά παρα τη χαμηλή τιμή του πετρελαίου, η οικονομική δυσπραγία οδηγεί πολλούς στην καύση ακατάλληλων υλικών. Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί οι υπερβάσεις ήταν συχνές και την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα κυρίως στις Δυτικές περιοχές της Θεσσαλονίκης και αυτό σχετίζεται με την οικονομική διαστρωμάτωση της πόλης”.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής “η ενημέρωση, η λήψη μέτρων από την Πολιτεία και οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας είναι οι λύσεις. Βασικό είναι ότι το Κράτος θα πρέπει να πατάξει και την παράνομη δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε αυτές τις περιπτώσεις”.

Παράνομος λιγνίτης στη Φλώρινα

“Ενδεικτικό είναι ότι σε περιοχές της Φλώρινας ορισμένοι καίνε λιγνίτη που προέρχεται από παράνομη εξόρυξη , στο σπίτι τους. Πρόκειται για αυτοδηλητηρίαση κυριολεκτικά.Η καύση λιγνίτη για οικιακή χρήση απαγορεύεται. Επειδή το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό για τη Δημόσια Υγεία, το ερευνούμε διεξοδικά” τόνισε ο κ Σαρηγιάννης.

 

Στελίνα Μαργαριτίδου – Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr