Ελεύθεροι υπό όρους οι πρώτοι έξι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα των «νονών»

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν μετά τις απολογίες του στην Ανακρίτρια Διαφθοράς οι πρώτοι έξι από τους 15 συλληφθέντες για την μεγάλη υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να διοικούνταν από τους βαρυποινίτες Παναγιώτη Βλαστό, Γιάννη Σκαφτούρο και Βασίλη Στεφανάκο.

 

Ανακρίτρια και Εισαγγελέας επέβαλλαν την επιβολή χρηματικής εγγύησης 50.000 ευρώ και τον όρο της απαγόρευσης εξόδου στην πρώην σύζυγοτου Παναγιώτη Βλαστού, στο σπίτι της οποίας βρέθηκε ποσό 332.000 ευρώ.

Οι υπόλοιποι πέντε κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν σήμερα, μεταξύ των οποίων και οι γονείς του Γιάννη Σκαφτούρου, αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και την υποχρέωση εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Σύμφωνα με την δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση του αποκαλούμενου κυκλώματος «νονών», η οργάνωση λειτουργούσε από τον Μάιο του 2011 με κανόνες «συνωμοτικότητας» και με πολλαπλά μέτρα «προστασίας» ώστε να μην αποκαλυφθεί στις Αρχές η δράση της.

Όπως φαίνεται να προκύπτει από τα στοιχεία που θα αξιολογήσει η Ανακρίτρια της υπόθεσης, η εγκληματική οργάνωση είχε σχέσεις με άτομα που έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, «διατηρώντας με αυτούς αμφίδρομη σχέση βοήθειας, οργανώνοντας ακόμα και αποδράσεις από κοινού».

Νωρίτερα, κατά την απολογία της, η πρώην σύζυγος του Π. Βλαστού, υποστήριξε σύμφωνα με πληροφορίες ότι: «με τον Π. Βλαστό έχουμε χωρίσει εδώ και 4 χρόνια. Δεν έχουμε καμία σχέση. Αρνούμαι οποιαδήποτε εμπλοκή». Είπε επίσης πως το ποσό των 332.000 ευρώ που βρέθηκαν σπίτι της προέρχεται από την πώληση δυο ακινήτων που ανήκαν στον πατέρα του Π. Βλαστού και δεν αποτελούν προϊόντα εγκληματικής δράσης.

Παράλληλα, ο 70χρονος πατέρας του φερομένου ως εκ των τριών βαρυποινιτών “αρχηγών” της εγκληματικής οργάνωσης, του Γιάννη Σκαφτούρου, κρατούμενου στις φυλακές Δομοκού, αρνήθηκε ενώπιον της ανακρίτριας τις κατηγορίες που τους αποδίδονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, υποστηρίζοντας πως τόσο ο ίδιος όσο και η 68χρονη σύζυγος του, επίσης κατηγορουμένη στην υπόθεση, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με όσα τους καταλογίζονται.

Στην υπόθεση είναι κατηγορούμενος και ο Δημήτρης Σκαφτούρος, αδελφός του Γιάννη, ο οποίος είναι κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού.