Ελλείψεις φαρμάκων στην Ελληνική αγορά

Ελλείψεις βασικών φαρμάκων δεκαπέντε περίπου στον αριθμό καταγγέλλει, ο Γραμματέας του Συλλόγου Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης.

 

Τους τελευταίους έξι μήνες λόγω και του χρηματοδοτικού κενού που δημιουργήθηκε στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, δεν έχουν γίνει αγορές συγκεκριμένων σκευασμάτων, τα οποία κυκλοφορούν με το…σταγονόμετρο στη χώρα μας.

 

Όπως εξήγησε ο κ Ευγενίδης αιτία για τη συγκεκριμένη κατάσταση που ταλαιπωρεί χιλιάδες ασθενείς στην Ελλάδα, είναι η δραστική μείωση στις τιμές των φαρμάκων που ξεκίνησε σταδιακά από το 2010. «Έχουμε μειώσεις φαρμάκων που αγγίζουν και το 60%-70%. Αυτό βέβαια δείχνει τα περιθώρια κέρδους που υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο , πολλές από τις ελληνικές  φαρμακευτικές εταιρείες μετά από αυτές τις μειώσεις αναζήτησαν άλλες αγορές με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους .Κι επειδή σύμφωνα με τη νομοθεσία οφείλουν να διοχετεύουν κάποια ποσότητα στην εγχώρια αγορά, τα συγκεκριμένα σκευάσματα δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας με αποτέλεσμα να πρέπει να κάνουμε εισαγωγές», διευκρινίζει ο κ Ευγενίδης.

 

Στελίνα Μαργαριτίδου – Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr