Έλλειμμα 500 εκατ. ευρώ στα έσοδα

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Περίπου 500 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τον μηνιαίο στόχο που είχε τεθεί από το υπουργείο Οικονομικών διαμορφώθηκαν τα καθαρά έσοδα του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού τον Ιούλιο, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες του υπουργείου. Η εξέλιξη αυτή συνέβη παρά τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν σε πολλούς από τους φόρους τους οποίους πλήρωσαν τον προηγούμενο μήνα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Τα προσωρινά στοιχεία για τα έσοδα του Ιουλίου προκάλεσαν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έντονη ανησυχία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στους επόμενους μήνες, καθώς το 2016 θα πρέπει να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός κόφτης τον Μάιο του 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα καθαρά έσοδα που εισέρευσαν τον Ιούλιο στα δημόσια ταμεία ανήλθαν σε περίπου 4,8 δισ. ευρώ, ποσό που υπολείπεται κατά 500 εκατ. ευρώ από τον στόχο των 5,3 δισ. ευρώ που είχε τεθεί για το συγκεκριμένο δύσκολο μήνα. Ωστόσο, σε επίπεδο 7μήνου οι συνολικές εισπράξεις του τακτικού προϋπολογισμού εξακολουθούν να κινούνται πάνω από τον στόχο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι εισπράξεις των εφοριών εμφάνισαν ικανοποιητική εικόνα λόγω της καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος από τα φυσικά πρόσωπα, της πρώτης ή δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος από τα νομικά πρόσωπα και του αυξημένου ΦΠΑ που απέδωσαν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Αντιθέτως, οι εισπράξεις από τα τελωνεία σημείωσαν σημαντική πτώση, κυρίως λόγω των μειωμένων εσόδων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα. Επιπλέον, τον Ιούλιο το συνολικό ποσό των επιστροφών φόρου που καταβλήθηκε ήταν υψηλότερο κατά 180 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον στόχο.

Πιο συγκεκριμένα, τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι:

  • Τον Ιούλιο, τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 4,8 δισ. ευρώ καταγράφοντας μείωση κατά 9,5% ή 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο των 5,3 δισ. ευρώ. Οι καθαρές εισπράξεις του Ιουλίου είναι χαμηλότερες περίπου κατά 200 εκατ. ευρώ σε σύγκριση και με τα φορολογικά έσοδα του Ιουλίου του 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι λόγω της παράτασης του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι και τα τέλη Αυγούστου η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος είχε αποτυπωθεί σε δύο μήνες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
  • Σε επίπεδο 7μήνου τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε περίπου 25,75 δισ. ευρώ έναντι στόχου για εισπράξεις 25,55 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 είναι αυξημένα κατά 1 δισ. ευρώ.
    Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Αυγούστου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, με την πρώτη δόση του φόρου να πρέπει να πληρωθεί τον Σεπτέμβριο.

Τον ίδιο μήνα θα πρέπει να καταβληθεί και η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις (έως τον Ιανουάριο του 2017).

Πηγή: Ναυτεμπορική