«Ελληνική ίντριγκα – ποιος κρύβεται στον αρχαίο τάφο;»

Εκτενές δημοσίευμα για την ανασκαφή του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη κάνει το αμερικανικό περιοδικό «USA Today» αναφερόμενο στις διαφορετικές απόψεις των αρχαιολόγων για τον ένοικο του τάφου, αλλά και στην πολιτική χροιά της ανασκαφής, τονίζοντας πως πρόκειται για μια ελληνική ίντριγκα.

 

Αθηναίοι, Σπαρτιάτες, Μακεδόνες, Πέρσες και Ρωμαίοι πέρασαν ανά τους αιώνες από την Αμφίπολη ξεκινά το άρθρο.

Σήμερα, στρατιές από πολιτικούς, δημοσιογράφους και αρχαιολόγους έχουν καταλάβει την μικρή πόλη από τη στιγμή που οι ανασκαφείς έφεραν στο φως έναν τεράστιο τάφο που φρουρείται από ένα ζευγάρι λαξευτών Σφιγγών και δύο Καρυάτιδες, γλυπτά γυναικείων μορφών, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

«Δεν ξέρω ποιος κρύβεται στον τάφο, αλλά μου αρέσει που όλοι μιλούν γι’ αυτόν» δήλωσε η Νικολέτα Σταυρουλάκη, 29 ετών, μια άνεργη Ελληνίδα που έχει γοητευτεί από την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών. «Ιστορικοί από όλο τον κόσμο εκφράζουν διαφορετικές απόψεις και τις παρακολουθώ. Αυτό δημιουργεί μια καταπληκτική αγωνία».

Στη συνέχεια το δημοσίευμα παραθέτει τις απόψεις τις επικεφαλής της ανασκαφής κυρίας Αικατερίνης Περιστέρη που τονίζει πως ο τάφος είναι Μακεδονικός και χτίστηκε μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου που πέθανε στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ. περίπου.

Αναφέρεται επίσης στις απόψεις της αρχαιολόγου Όλγας Παλαγγιά που δηλώνει ότι ο τάφος είναι ρωμαϊκός, κρίνοντας από τα φορέματα των Καρυάτιδων αλλά και στην αγανάκτηση της κυρίας Περιστέρη για τα πέντε λεπτά δημοσιότητας που επιζητούν ορισμένοι αρχαιολόγοι.

Οι δηλώσεις της ωστόσο, όπως γράφει το δημοσίευμα, φαίνεται πως έχουν συγκεντρώσει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στην ανασκαφή. Οι αυθεντίες εικάζουν πως αν ο τάφος δεν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο, τότε πιθανότατα θα φιλοξενεί τη δολοφονημένη γυναίκα του και το παιδί τους ή έναν από τους κορυφαίους στρατηγούς του.

Οι πολιτικοί έχουν μπει κι αυτοί στο παιχνίδι – ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, επισκέφθηκε την ανασκαφή τον περασμένο μήνα.«Είναι σίγουρο πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια σπουδαία ανακάλυψη» δήλωσε ο Σαμαράς. «Η Μακεδονική γη συνεχίζει να ενθουσιάζει και να μας εκπλήσσει, αποκαλύπτοντας μοναδικούς θησαυρούς που υφαίνουν αυτό το καταπληκτικό μωσαϊκό της ελληνικής ιστορίας μας, για την οποίο όλοι εμείς οι Έλληνες είμαστε υπερήφανοι».

Το δημοσίευμα τονίζει επίσης πως η φήμη και η πολιτική χροιά του ευρήματος έχουν φέρει τους αρχαιολόγους σε δύσκολη θέση ζητώντας λιγότερη προσοχή.

«Είναι η πρώτη φορά που μία ανασκαφή εξελίσσεται υπό τα τηλεοπτικά βλέμματα και τα χρονοδιαγράμματα» αναφέρει σε δελτίο Τύπου ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων μετά την επίσκεψη του Σαμαρά. «Εκφράζουμε την αγωνία μας για την πίεση που ασκείται στους συναδέρφους μας στην προσπάθειά τους να διεξάγουν μια σωστή και πλήρη επιστημονικά τεκμηριωμένη ανασκαφή σε συνθήκες τηλεοπτικού πλατό».

Κλείνοντας το άρθρο, παραθέτει την άποψη του πολιτικού επιστήμονα του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννη Μεταξά, που ανησυχεί πως ο ενθουσιασμός για τον τάφο επισκιάζει την πραγματική του αξία ως μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη.

«Ακόμη κι αν εντέλει αποδειχθεί ότι πρόκειται για σπουδαία ευρήματα υπονομεύονται από όλη αυτή τη φασαρία» δήλωσε.