Ελληνοτουρκικά: Πιθανή έναρξη διερευνητικών επαφών πριν τη Σύνοδο Κορυφής -Οι δίαυλοι επικοινωνίας, παρασκήνιο

Όλο και πιο κοντά στην έναρξη των διερευνητικών επαφών βρίσκονται Ελλάδα και Τουρκία.

Αυτό, καθώς συνεχίζεται η αποκλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Άγκυρας και μετά την αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των συμβούλων του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν, που αποκάλυψε χθες, στο συνέδριο του Economist, ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Δεν έχω συνομιλήσει με τον κ. Ερντογάν μετά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία μας, αλλά σύμβουλοί μας είναι σε επαφή, κάτι που, κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικό. Κι αν συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο έχω πει ξεκάθαρα ότι είμαι ανοιχτός να αρχίσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες πολύ σύντομα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η κρίσιμη διαμεσολάβηση της Γερμανίας
Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έχει παίξει η διαμεσολαβητική προσπάθεια της Γερμανίας και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της κας Μέρκελ, Γιάν Χέκερ. Είναι ο άνθρωπος που οργάνωσε την τριμερή συνάντηση τον Ιούλιο στο Βερολίνο στην οποία συμμετείχαν η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη, Ελένη Σουρανή και ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν. Τότε, μεταξύ άλλων, είχαν συμφωνήσει να κρατήσουν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, η οποία όμως διεκόπη μετά την επιθετικότητα που εκδήλωσε η Τουρκία και την ένταση που ακολούθησε.

Όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα μετά την αποχώρηση του Oruc Reis και τις παρεμβάσεις από Ηνωμένες Πολιτείες και Γερμανία ο δίαυλος επικοινωνίας ενεργοποιήθηκε ξανά. Το γεγονός αυτό θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό καθώς βοηθάει στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης προκειμένου οι δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Προϋπόθεση, σε κάθε περίπτωση, για την ελληνική πλευρά παραμένει η «συνέχεια και συνέπεια» στην πολιτική αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας, προκειμένου «να συζητήσουμε, μέσω διερευνητικών συνομιλιών, για το ένα θέμα, που αφορά την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως δήλωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης.

Εναρξη συνομιλιών και συμφωνία ή αλλιώς… Χάγη

Στόχος είναι να επαναληφθούν οι συνομιλίες από εκεί που σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι αν οι δύο χώρες δεν φτάσουν σε συμφωνία, η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να φέρει το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Με τις εξελίξεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα να είναι ραγδαίες, θεωρείται πολύ πιθανό πλέον οι διερευνητικές επαφές να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα και μάλιστα πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, όπου στο τραπέζι των 27 ηγετών θα υπάρχουν οι κυρώσεις για την Τουρκία.


Πηγή: iefimerida.gr