Έλλειψη φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία καταγγέλλουν οι γιατροί

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Για άδεια ράφια στα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς και για «πρωτοφανή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την έλλειψη φαρμάκων», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), ενώ τονίζει ότι δεκάδες καρκινοπαθείς έμειναν σήμερα χωρίς θεραπεία, στο νοσοκομείο «Λαϊκό».

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλα νοσοκομεία όπως το «Ανδρέας Συγγρός» από το οποίο σήμερα έλειπαν τέσσερα αντιρετροϊκά φάρμακα.

Ο ΙΣΑ καταγγέλλει ότι ανάλογη κατάσταση επικρατεί στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ενώ σημειώνει ότι δεν έχουν αποδεσμευθεί τα απαιτούμενα κονδύλια για την αγορά φαρμάκων, με αποτέλεσμα να έχουν αδειάσει τα ράφια των φαρμακείων τους.
Όπως επισημαίνουν οι γιατροί, παρόμοιο πρόβλημα είχε δημιουργηθεί και τον περασμένο μήνα, με το υπουργείο Υγείας να διαβεβαιώνει ότι έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια και έχουν αποσταλεί στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, «αυτό ήταν ανακριβές καθώς διαπιστώνουμε ότι σήμερα τα ταμεία των νοσοκομείων είναι άδεια και στα περισσότερα δεν μπορούν να γίνουν οι παραγγελίες φαρμάκων για τον μήνα Ιανουάριο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει, τον εμπαιγμό των γιατρών και των ασθενών». «Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στα δημόσια νοσοκομεία είναι πρωτοφανής ακόμα και για τα δεδομένα της οικονομικής κρίσης. Δυστυχώς το υπουργείο Υγείας, την αντιμετωπίζει με απαράδεκτη προχειρότητα και ανευθυνότητα», τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

Ο ΙΣΑ προαναγγέλλει ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για να διασφαλίσει την προστασία της Δημόσιας Υγείας.