Ελπίδες για τελική συμφωνία με τους δανειστές στις 22 Απριλίου

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Την εκτίμηση ότι έως τις 22 Απριλίου θα μπορούσε να βρεθεί λύση και τελική συμφωνία με τους Θεσμούς εξέφρασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ει δυνατόν και για το μείζον, για την ελληνική πλευρά, θέμα του χρέους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα σε λίγες ημέρες Ελλάδα και Θεσμοί θα πρέπει να υπερβούν τις πολυεπίπεδες διαφορές τους και να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό, ώστε το ελληνικό κεφάλαιο να κλείσει το συντομότερο δυνατό, υπό το βάρος και των εξελίξεων στα μέτωπα της τρομοκρατίας και της προσφυγικής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό θα αναζητηθεί συμβιβασμός στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, που αποτελούν το θέμα στο οποίο εντοπίζεται η μεγαλύτερη απόσταση με τους πιστωτές, αλλά και στο μείγμα των μέτρων που θα πρέπει να νομοθετηθεί για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των επόμενων ετών.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πλατφόρμα για τις συζητήσεις αποτελεί, καταρχήν, η εκτίμηση της Κομισιόν για δημοσιονομικό κενό της τάξης του 3% του ΑΕΠ, που μεταφράζεται σε μέτρα περίπου 5,5 δισ. ευρώ, έναντι της εκτίμησης του ΔΝΤ για μέτρα 4% – 5% του ΑΕΠ, ενώ ο τελικός λογαριασμός αναμένεται να αποτιμηθεί σε επίπεδο Eurogroup.

Xρονοδιάγραμμα

Περιγράφοντας χθες το χρονοδιάγραμμα o κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως οι δικές του διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των Θεσμών που επιστρέφουν στην Αθήνα, στις 2 Απριλίου, θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 4 Απριλίου με σκοπό αυτή η πρώτη φάση των νέων διαβουλεύσεων να έχει ολοκληρωθεί μέχρι στις 12 – 13 Απριλίου και αφού θα έχει μεσολαβήσει συνεδρίαση του EuroWorkingGroup.

Σύμφωνα με τον υπουργό μετά ξεκινούν οι συζητήσεις στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ – με στόχο όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος να υπάρξει μια τελική συμφωνία «για όλο το πακέτο, δηλαδή και τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης που απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού, αλλά και το χρέος. Αυτός είναι ο στόχος». «Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί ‘παίκτες’ που έχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά υπάρχουν και πάρα πολλοί ‘παίκτες’ που θέλουν να βρεθεί λύση. Και νομίζω ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση μέχρι τις 22 Απριλίου», εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ παράλληλα έσπευσε να ρίξει τους τόνους σχετικά με τα σενάρια για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

«Αυτά που βλέπω στα δελτία των οκτώ και των εννέα το βράδυ είναι πολύ μακριά απ’ αυτά που συζητάμε. Ξαφνιάζομαι με το τι έχω διαβάσει και το τι έχω δει. Δεν ξέρω σε ποιες συναντήσεις αναφέρονται και σε ποιες συζητήσεις. Πάντως όχι σε αυτές όπου έχω εγώ κάποια συμμετοχή», υποστήριξε ο υπουργός, τονίζοντας πως υπάρχει πρόοδος στις έως τώρα συζητήσεις, ειδικά στα μέτωπα της αναδιανομής του φόρου εισοδήματος και του ασφαλιστικού.

Ολγα Γεροβασίλη

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, δηλώνοντας πως η κυβέρνηση εκτιμά πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το επόμενο διάστημα και εντός του πλαισίου των όσων συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο του 2015. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξε πως το χρονοδιάγραμμα, όπως αυτό διατυπώθηκε και από τον κ. Τσακαλώτο, δεν δημιουργεί στην κυβέρνηση, μέχρι στιγμής κάποιες αμφιβολίες ή ανησυχίες, ενώ ανέφερε πως από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου υπάρχει ως εκτίμηση ότι στα ζητήματα του φορολογικού και του ασφαλιστικού είμαστε κοντά. «Αναμένεται με την επιστροφή στις 2 Απριλίου γρήγορα να υπάρξει σύγκλιση και να κλείσουν τα ζητήματα, διότι θεωρούμε ότι δεν έχουμε μεγάλες αποστάσεις.

Στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, υπάρχει απόσταση. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι επειδή υπάρχει απόσταση σήμερα, θα υπάρχει και μετά από τόσες ημέρες. Τα τεχνικά κλιμάκια εξακολουθούν να εργάζονται», πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Η δουλειά, πάντως, θα συνεχιστεί μέχρι την αξιολόγηση, όπου και η δική μας πρόθεση, αλλά και των Ευρωπαίων, είναι να κλείσει γρήγορα», αλλά και με ικανοποιητικούς όρους για την ελληνική πλευρά, κατέληξε χαρακτηριστικά.

Αυστηρό μήνυμα Σόιμπλε

Νέο μήνυμα, σε πιο αυστηρό τόνο, ήλθε χθες από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, που δήλωσε πως η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει αυτά στα οποία δεσμεύτηκε. Σύμφωνα με το Reuters, ο ίδιος ανέφερε πως αν χρησιμοποιηθεί ξανά στο μέλλον ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης για κάποιο κράτος της Ευρωζώνης, θα ζητήσει να υιοθετηθούν αυστηρότεροι όροι. Προχθές ο κ. Σόιμπλε άνοιξε παράθυρο ευελιξίας για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να θεωρηθεί πως ικανοποιούνται επί της αρχής όσα συμφωνήθηκαν πέρσι το καλοκαίρι, ακόμη και εάν η κυβέρνηση δεν μπορέσει να περάσει από τη Βουλή περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις.

Πηγή: Ημερησία