ΕΛΣΤΑΤ: 725.000 νοικοκυριά έκοψαν την κεντρική θέρμανση – Στο 21% το όριο της φτώχειας

Πολυτέλεια το πλυντήριο πιάτων και το σταθερό τηλέφωνο για τους Έλληνες

Μεγάλη μείωση της δαπάνης των νοικοκυριών, αλλά και οριακή μείωση του κινδύνου φτώχειας καταγράφουν τα στοιχεία της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

 

 

Ειδικότερα, το ποσοστό του πληθυσμού στο όριο της φτώχειας διαμορφώθηκε το 2013 στο 21%, από 21,2% το 2012.

 

Παράλληλα, μείωση 7,8% (ή 127,71 ευρώ) κατέγραψε η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών το 2013 σε σύγκριση με το 2012 και διαμορφώθηκε στα 1.509,39 ευρώ. Σε πραγματικούς όρους, η μέση μηνιαία δαπάνη μειώθηκε, κατά 6,2% ή 99,88 ευρώ, λόγω της επίδρασης από τον πληθωρισμό, αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ.

 

Αναλυτικότερα, περίπου 725.000 νοικοκυριά της χώρας λιγότερα σε σχέση με το 2012, δεν χρησιμοποίησαν το 2013 την κεντρική θέρμανση στην κατοικία τους.

 

Το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά στα είδη διατροφής (20,4%) και ακολουθούν η στέγαση (13,7%) και οι μεταφορές (12,5%), ενώ οι υπηρεσίες της εκπαίδευσης αποτελούν το μικρότερο μερίδιο των δαπανών (3,4%), όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ.

 

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει, επίσης, ότι:

 

α) αυξήθηκε ο αριθμός των νοικοκυριών που διαθέτουν:

 

– Καταψύκτη στην κύρια κατοικία τους (μεταβολή 3%).

 

– Ηλεκτρονικό υπολογιστή στην κύρια κατοικία τους (μεταβολή 3%).

 

– Διέθεταν τουλάχιστον, ένα επιβατηγό αυτοκίνητο ΙΧ (1,3%), ενώ ο αριθμός των αυτοκινήτων μειώθηκε κατά 0,1%.

 

– Τουλάχιστον, ένα κινητό τηλέφωνο (μεταβολή 0,4%).

 

β) μειώθηκε ο αριθμός των νοικοκυριών που:

 

– Χρησιμοποιούν την κεντρική θέρμανση ως κύρια πηγή θέρμανσης (μεταβολή 31,3%).

 

– Διαθέτουν πλυντήριο πιάτων (μεταβολή 2,1%).

 

– Διαθέτουν σταθερό τηλέφωνο (μεταβολή 1,8%).

 

– Διαθέτουν κλειστούς χώρους στάθμευσης στην κατοικία (μεταβολή 0,7%).

 

– Κατέχουν ή νοικιάζουν δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες (μεταβολή 1,5%), λόγω μείωσης των εξοχικών κατοικιών που βρίσκονται στο εξωτερικό, καθώς επίσης και κάποιων εξοχικών που μετατράπηκαν σε κύριες κατοικίες.

 

Καταναλωτικά πρότυπα στην Ευρώπη

 

Στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, το σχετικά μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά στα είδη διατροφής. Στη Γερμανία και τη Νορβηγία καταγράφονται ως υψηλότερες οι δαπάνες που αφορούν στη στέγαση, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο οι δαπάνες για μεταφορές. Οι δαπάνες για εκπαίδευση κυμαίνονται από 0,2% του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών στη Νορβηγία, έως 3,4% στην Ελλάδα. Τέλος, η Ελλάδα και η Βουλγαρία καταγράφουν τη μεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη για την υγεία (6,9% και 6,3% του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών, αντίστοιχα).