Εμ χρυσώσαμε τις τράπεζες, εμ η Κομισιόν θα μας επιβάλλει πρόστιμο!

Είδηση-βόμβα από τη Financial Times αποδεικνύει πόσο καλά οργανωμένη ήταν η μεγάλη αρπαγή της περιουσίας του ελληνικού λαού από τα αρπακτικά της ευρωπαϊκής και διεθνούς αγοράς και από την εγχώρια παρασιτική ελίτ και τραπεζοκρατία. Η Κομισιόν που συνυπέγραψε το σχέδιο καταστροφής της οικονομίας της Ελλάδας, φτωχοποιώντας τον λαό της για να μετατρέψει σε ζόμπι τις τράπεζές της, ζητάει τώρα και τα ρέστα, απειλώντας με πρόστιμο για την…ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. 

 

 

Αν αυτό δεν είναι απάτη τότε τί είναι; Η κλοπή ενός πορτοφολιού σε αστικό λεωφορείο ή ο μετανάστης που δεν διαθέτει έγγραφα διαμονής αποτελούν συνήθως την καθημερινότητα της εργασίας των διωκτικών αρχών ανά την Ελλάδα. 

 

Αντίθετα, οι μεγάλοι κλέφτες δεν τιμωρούνται ποτέ, ανάμεσά τους και οι τραπεζίτες που ενώ έλαβαν τεράστια ποσά από τον Ελληνα φορολογούμενο μέσω των μνημονιακών μέτρων, απολαμβάνουν ασυλίας για τα σκάνδαλα με υπογραφή του νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών. 

 

Ετσι, οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όχι μόνο οι μνημονιακές, εκτέλεσαν τις αποφάσεις των κερδοσκόπων κατα γράμμα αφού είχαν βυθιστεί σύσσωμες στη μαρμίτα της διαφθοράς και κατέστησαν υπερτροφικές τις εγχώριες τράπεζες που με τη σειρά τους σπαταλούσαν το χρήμα που αρπαζόταν από τον λαό μέσω της υπερφορολόγησης στα τζάκια τους και στα πάρτι τους. 

 

Ολα αυτά φυσικά γίνανε με την ευλογία της γερμανικής κυβέρνησης, της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

 

Τώρα, η Κομισιόν ζητάει και τα ρέστα από τον ελληνικό λαό. 

 

Αφού το κορόιδο έδινε την περιουσία του μέσω των εγχωρίων τραπεζών στην τρόικα και κατ’ επέκταση στους κερδοσκόπους με κυριότεροιυς τους εν Γερμανία τραπεζίτες τώρα πρέπει να πληρώσει το πρόστιμο για τις παράνομες -όπως αποφαίνεται τώρα η Κομισιόν μιας και οι κυβερνήσεις δεν είναι πλεόν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – ανακεφαλαιοποιήσεις. 

 

Ναι, οι ανακεφαλαιοποιήσεις ήταν παράνομες, αλλά παράνομες σε βάρος του λαού και όχι σε βάρος του ανταγωνισμού των τραπεζών στην ευρωζώνη. Η Κομισιόν ως γνήσιο όργανο των κερδοσκόπων, μιας ελίτ λαμόγιων που συνεχώς απλώνει τα πλοκάμια της, επιχειρεί να επιρρίψει την ευθύνη για τις ανακεφαλαιοποιήσεις όχι στις τράπεζες αλλά στο κράτος και συνεπώς στον ελληνικό λαό.   

 

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στη «Financial Times», η Κομισιόν συγκεντρώνει στοιχεία για να καθορίσει εάν Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία θα πρέπει να τεθούν υπό έρευνα για παράνομη στήριξη των τραπεζών που προχώρησαν σε αύξηση των κεφαλαίων τους με την αναδοχή τίτλων που θεωρούνται χαμηλής αξιολόγησης για την υπόλοιπη ευρωζώνη.

 

Στο επίκεντρο βρίσκεται ο αναβαλλόμενος φόρος που γίνεται δεκτός ως βασικό κεφάλαιο στις τέσσερις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά δεν θεωρείται «υψηλής ποιότητας» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

Εάν οι Βρυξέλλες αποφασίσουν να ξεκινήσουν πλήρη έρευνα για τη νομιμότητα αυτής της πρακτικής με την οποία το δημόσιο εγγυάται αυτά τα κεφάλαια, τότε θα υπάρξει μία σοβαρή πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα του ευρωπαϊκού Νότου που ακόμη παλεύει να ανακάμψει από την κρίση της ευρωζώνης.

 

Οιαδήποτε απομάκρυνση κρατικής στήριξης για τον αναβαλλόμενο φόρο θα μπορούσε να αποδυναμώσει δραματικά τα κεφαλαιακά μαξιλάρια ορισμένων τραπεζών, ενισχύοντας τις πιθανότητες για ένα ακόμη σοκστις ευρωπαϊκές τράπεζες.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τώρα τις πληροφορίες που ζήτησε από τα κράτη – μέλη για να αποφασίσει εάν το θέμα χρήζει επίσημης έρευνας. Πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις αναφέρουν ότι αυτή την στιγμή διεξάγεται μία «συζήτηση» μεταξύ των κρατών – μελών και των αρχών ανταγωνισμού των Βρυξελλών.

 

Ιδιαίτερη πηγή ανησυχίας για τις ρυθμιστικές αρχές είναι η Ελλάδα, καθώς η Αθήνα δηλώνει πως ο αναβαλλόμενος φόρος αντιστοιχεί περίπου στο 30% με 40% των βασικών κεφαλαίων Tier 1 των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Οκτώβριο, συνολικά οι τέσσερις τράπεζες έχουν στα βασικά τους κεφάλαια περισσότερα από 40 δισ. ευρώπου αντιστοιχούν σε αναβαλλόμενο φόρο.

 

Με αυτή την πρακτική, οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίσουν κάποιες από τις ζημίες τους με φόρο που θα έπρεπε να καταβάλουν στο μέλλον. Βάσει των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ για τα τραπεζικά κεφάλαια, αυτοί οι τίτλοι σταδιακά δεν θα θεωρούνται αξιόπιστοι. Οι τέσσερις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου όμως, ακόμη τους θεωρούν. 

 

Η υπόθεση έχει τραβήξει την προσοχή των αρχών ανταγωνισμού των Βρυξελλών, οι οποίοι διερευνούν διακανονισμούς που θεωρούν ότι αποτελούν παράνομη κρατική βοήθεια. Σε αυτή την περίπτωση, το ερώτημα για παράνομη κρατική στήριξη προκύπτει επειδή Μαδρίτη, Λισαβόνα, Ρώμη και Αθήνα θα έπρεπε να στηρίξουν τα κεφάλαια που δημιουργούνται με την φορολογική πίστωση σε περίπτωση που οι τράπεζες χρεοκοπήσουν.

 

Η υπόθεση ανοίγει, ενώ και η ΕΚΤ ξεκινά μεγάλη προσπάθεια κατάργησης των εθνικών εξαιρέσεων στους κεφαλαιακούς κανόνες. Η Ντανιέλ Νουί, η επικεφαλής του νέου εποπτικού οργάνου της ΕΚΤ, έχει δείξει ότι θα αυξήσει τα κεφαλαιακά μαξιλάρια – γνωστά ως προϋποθέσεις Pillar 2 – για τις τράπεζες που θεωρείται ότι εξαρτώνται υπερβολικά από τέτοιου είδους κεφάλαια. Η εξουσία της Κομισιόν ωστόσο, είναι ακόμη ισχυρότερη. Εάν αποφασίσει ότι πρόκειται για παράνομη κρατική στήριξη τότε θα μειωθεί σημαντικά η αξία των τραπεζικών κεφαλαίων.

 

Η Margrethe Vestager, επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, δήλωσε τον προηγούμενο μήνα σε συνέντευξη στους Financial Times πως η ίδια και η ομάδα της «δεν είχαν ακόμη καταλήξει» εάν θα ξεκινήσει ή όχι επίσημη έρευνα για τον αναβαλλόμενο φόρο.

 

Ο Νικολά Βερόν, του think tank, Bruegel, δήλωσε πως το βασικό ερώτημα που θα καθορίσει εάν η Κομισιόν θα ξεκινήσει επίσημη δράση θα είναι «εάν το φορολογικό πλεονέκτημα που προκύπτει από τον αναβαλλόμενο φόρο αφορά μόνο τον τραπεζικό κλάδο ή εάν είναι μέτρο επαρκώς διαδεδομένο και σε άλλους κλάδος ώστε να μπορεί να θεωρηθεί ένα γενικό φορολογικό μέτρο. Εάν το συντριπτικό μερίδιο του συνολικού φορολογικού πλεονεκτήματος πηγαίνει στις τράπεζες, τότε ο αναβαλλόμενος φόρος μπορεί να θεωρηθεί κρατική στήριξη»

 

Εκτός από την εργασία της Κομισιόν, ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή άρχισε να ασχολείται με το θέμα, εξετάζοντας εάν ο αναβαλλόμενος φόρος δημιουργεί όρους άνισου ανταγωνισμού στην Ευρώπη.

 

Με βάση το δημοσίευμα, το μόνο συμπέρασμα που μπορούμε να εξάγουμε ως δανειολήπτες είναι το εξής: Είναι απίστευτοι οι εκπρόσωποι της τραπεζοκρατίας. Εμ τα θέλουν όλα, εμ δεν χορταίνουν με αυτά που καταβροχθίζουν εμ θέλουν να τιμωρήσουν και το θύμα τους. Η διαστροφή της παρασιτικής κεφαλαιοκρατίας σε όλο της το μεγαλείο.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr