Εμεινε από μπαταρία το Philae

Η μπαταρία του ρομπότ Philae (Φίλαι), που προσεδαφίσθηκε στην επιφάνεια του κομήτη Tchouri, (Τσούρι) την περασμένη Τετάρτη σταμάτησε να λειτουργεί, όπως ανέφερε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

 

Το σήμα έχει χαθεί και δεν υπάρχει πλέον καμία επικοινωνία με το ρομπότ, ανέφερε η διαστημική υπηρεσία με μήνυμά της στο Twitter.

Η κατάσταση αδράνειας του ρομπότ μετά την πτώση της ισχύος της μπαταρίας του θα είναι για «απροσδιόριστο χρονικό διάστημα», όπως έχουν ήδη αναφέρει οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

Οι επιστήμονες, πάντως, χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα του Philae «εκπληκτικά». «Το 80% της αποστολής του έχει εκτελεστεί», τόνισε χθες ο Μαρκ Πιρσέρ, διευθυντής του CNES.

Το μικρό ρομπότ κατάφερε να προσεδαφιστεί στον πυρήνα του κομήτη Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο την περασμένη Τετάρτη, σε απόσταση που ξεπερνά τα 500 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη.

Το μεσημέρι της Παρασκευής πραγματοποίησε γεώτρηση στην επιφάνεια του κομήτη, ενώ νωρίτερα το ρομπότ είχε στείλει μια πραγματικά εντυπωσιακή φωτογραφία, την πρώτη που προσφέρει πανοραμική άποψη κομήτη.

Οι επιστήμονες εξέφρασαν ανησυχία μήπως τελικά το Φίλαι δεν προλάβει να στείλει τα δεδομένα στη Γη, λόγω της απώλειας ενέργειας. Με βάση το πρόγραμμά του, το ρομπότ επρόκειτο να κάνει μια γεώτρηση για να πάρει δείγμα από το έδαφος του κομήτη και να το αναλύσει.