Έμπειροι οι πιλότοι του μοιραίου F-16

Εμπειροι πιλότοι με εκατοντάδες ώρες πτήσης στο ενεργητικό τους ήταν οι σμηναγοί Παναγιώτης Λάσκαρης και Αθανάσιος Ζιάγκας που έχασαν τη ζωή τους όταν το μαχητικό αεροσκάφος F-16 Block 50 συνετρίβη κατά τη διάρκεια άσκησης του ΝΑΤΟ στην αεροπορική βάση Los Llanos στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας.

 

Ο 35χρονος Παναγιώτης Λάσκαρης ήταν έγγαμος και είχε έναν γιο. Στο ενεργητικό του είχε 1.459 ώρες πτήσης σε μαχητικά αεροσκάφη, οι 872 εκ των οποίων σε F-16.

 

Ο Αθανάσιος Ζιάγκας ήταν 31 ετών, παντρεμένος με έναν γιο και μία κόρη. Συνολικά είχε 1.128 ώρες πτήσης σε μαχητικά αεροσκάφη, από τις οποίες οι 524 ήταν σε F-16.

 

Και οι δύο πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας υπηρετούσαν στην 341η Μοίρα, η οποία έχει την έδρα της στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο. Το F-16 που έπεσε στο Αλμπαθέτε αποκτήθηκε από την Πολεμική Αεροπορία το 1997 και είχε συμπληρώσει 4.056 ώρες πτήσης.

Το κλιμάκιο

Οι δύο σμηναγοί και άλλα 39 στελέχη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ήταν το κλιμάκιο που εκπροσωπούσε τη χώρα μας στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος 2015 του Tactical Leadership Programme, το οποίο θα διαρκέσει έναν μήνα.

 

Επρόκειτο να επιστρέψουν στην Ελλάδα στις 13 Φεβρουαρίου, αμέσως μόλις ολοκλήρωναν τον κύκλο της εκπαίδευσής τους. Μετά το δυστύχημα τα άλλα τρία ελληνικά F-16 που συμμετέχουν στην αποστολή έμειναν καθηλωμένα στο έδαφος.

 

Εκτός από τους δύο Ελληνες ιπταμένους, έχασαν τη ζωή τους και εννέα Γάλλοι πιλότοι, ενώ τραυματίστηκαν 20 άτομα από τη Γαλλία και την Ιταλία, επτά εκ των οποίων πολύ σοβαρά.

 

Στην αεροπορική βάση Los Llanos μετέβη χθες ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς, ενώ ήδη βρισκόταν εκεί κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον αρχηγό της Τακτικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχο Χρήστο Βαΐτση.

 

Στην ανακοίνωσή του το ΓΕΑ αναφέρει ότι λόγω της ύπαρξης τοξικών υλικών, η περιοχή του δυστυχήματος αποκλείστηκε από τις ισπανικές αρχές. Εξειδικευμένο κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας αναχώρησε χθες με αεροσκάφος C-130 για το Αλμπαθέτε, προκειμένου να συνδράμει στην επιχείρηση πρόσβασης των επίγειων δυνάμεων στο σημείο του δυστυχήματος. Αποστολή του κλιμακίου είναι η απολύμανση της περιοχής από τα τοξικά υλικά.

 

Με εντολή του απερχόμενου υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια και ύστερα από εισήγηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου, κηρύχθηκε τριήμερο στρατιωτικό πένθος έως τις 29 Ιανουαρίου, για να τιμηθεί η μνήμη των δύο ιπταμένων.

 

Πηγή: Έθνος