Εμπλέκουν την Ελλάδα στην ομηρεία του Τούρκου εισαγγελέα

Την Ελλάδα εμπλέκει η τουρκική εφημερίδα Vatan στην αιματηρή απαγωγή του εισαγγελέα, Μεχμέτ Κιράζ, που ερευνούσε την υπόθεση του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις διαδηλώσεις στο Γκεζί, όταν χτυπήθηκε από περίβλημα δακρυγόνου.

 

Αφορμή στην τουρκική εφημερίδα έδωσε η δήλωση του πρωθυπουργού της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος σε δηλώσεις του για το μακελειό ανέφερε ότι «οι τρομοκράτες έκαναν ορισμένα διεθνή τηλεφωνήματα κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Εχουν διασυνδέσεις με κύκλους στο εξωτερικό. Εχουμε διατάξει έρευνες για όλους όσους εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή. Κανείς δεν πρέπει να νομίζει ότι μία τέτοια ειδεχθής επίθεση θα μείνει ανεξιχνίαστη».

 

Μετά από τη δήλωση αυτή, η Vatan σε δημοσίευμά της, επικαλούμενη αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας, ότι η χώρα με την οποία είχαν επικοινωνία οι τρομοκράτες της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C ήταν η Ελλάδα.

 

Οι ίδιοι, προσθέτει η εφημερίδα, επισημαίνουν δύο λόγους για την εμπλοκή της Ελλάδας. Πρώτον, ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης Χουσεΐν Φεβζί Τεκίν, αλλά και ανώτερα στελέχη της βρίσκονται στην Ελλάδα. Δεύτερον, επειδή ο αδελφός του τρομοκράτη που Σαφάκ Γιαϊλά, Μεχμέτ, στις 19 Μαρτίου 2013 συμμετείχε στην επίθεση κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Άγκυρα και των κεντρικών γραφείων του ΑΚΡ. Ο Γιαϊλά μετά την επίθεση προσπάθησε συνελήφθη την ώρα που προσπαθούσε να περάσει στην Τουρκία. Ο Μεχμέτ Γιαϊλά -που συνελήφθη στη Χίο- εξακολουθεί να κρατείται στην Ελλάδα. Αυτό ενισχύει τις υποθέσεις ότι μπορεί να υπάρχει διασύνδεση με την Ελλάδα. Οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι εφιστούν την προσοχή ειδικότερα στα τηλεφωνήματα με τον Τεκίν.

 

«Θεωρούμε ότι κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων ενημέρωναν συνεχώς την Ελλάδα. Κινούνταν βάσει εντολών που τους δίδονταν από εκεί. Το να κάνουν μια τέτοια κίνηση την ώρα που δεν υπήρχε πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις με τους τρομοκράτες δείχνει ότι πήραν την εντολή να χτυπήσουν από το τηλέφωνο. Μόλις ήρθε η εντολή από την Ελλάδα να χτυπήσουν την εφάρμοσαν. Αυτήν την εικόνα έχουμε και οι έρευνες διεξάγονται προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισαν οι ίδιες πηγές στην Vatan.

 

Δέκα συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη

Σε δέκα συλλήψεις προχώρησε σήμερα η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Κωνσταντινούπολης, κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης επιχείρησης στη συνοικία Οκμεϊντάνι, η οποία αποτελεί εστία της ριζοσπαστικής άκρας αριστεράς, έπειτα από δύο φονικές επιθέσεις που αποδίδονται στο χώρο αυτό, έγινε γνωστό από τα μέσα ενημέρωσης.

 

Πολλές δεκάδες αστυνομικοί υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα πραγματοποίησαν εφόδους σε κέντρα που συνδέονται με το Λαϊκό Επαναστατικό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C), μια εκτός νόμου οργάνωση η οποία από τη δεκαετία του 1990 έχει αναλάβει την ευθύνη για πολυάριθμες ένοπλες επιθέσεις, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

 

Η συνοικία Οκμεϊντάνι, κοντά στον Κεράτιο Κόλπο στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης, θεωρείται εστία του κουρδικού ακτιβισμού και της ριζοσπαστικής αριστεράς.

 

Αυτή η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιείται την επομένη της επίθεσης εναντίον του γενικού αρχηγείου της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη από δύο ενόπλους, η μία εκ των οποίων γυναίκα, που σχετίζονταν με το DHKP-C.

 

Η γυναίκα, η οποία έφερε αυτόματο όπλο και δύο χειροβομβίδες, σκοτώθηκε από την αστυνομία και ο συνεργός της τραυματίσθηκε και συνελήφθη λίγο αργότερα.

 

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η γυναίκα ήταν γνωστή στις αστυνομικές υπηρεσίες, ονομαζόταν Ελίφ Σουλτάν Κασέμ και ήταν από καιρό μέλος του DHKP-C.

 

Την προηγουμένη, δύο ένοπλα μέλη του DHKP-C κράτησαν όμηρο για πολλές ώρες στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης τον εισαγγελέα που έχει αναλάβει την έρευνα για το θάνατο του Μπερκίν Ελβάν. Η επέμβαση της αστυνομίας κατέληξε στο θάνατο των δύο ενόπλων και του δικαστικού, σε συνθήκες οι οποίες δεν έχουν διευκρινισθεί.

 

Πηγή: Hurriyet, Vatan, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΈΘΝΟΣ