Εμπλοκή με την αποχώρηση των Σύρων από το Σύνταγμα

Εμπλοκή προέκυψε με το πρόβλημα της αποχώρησης των Σύρων από το Σύνταγμα. Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια όταν 15χρονος Σύρος απειλούσε πως θα αυτοκτονήσει, καθώς το όνομά του δεν είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο που παραδόθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών με τους αιτούντες άσυλο.

 

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Αγγελο Συρίγο, παρότι είχε συμφωνηθεί με τους Σύρους ότι θα αποχωρούσαν σταδιακά από το Σύνταγμα εώς το μεσημέρι της Κυριακής, χθες το βράδυ ομάδες Σύρων άρχισαν να συγκεντρώνονται εκ νέου στο Σύνταγμα με την συντονιστική ομάδα από την πλευρά των προσφύγων να ενημερώνει το υπουργείο Εσωτερικών ότι δεν γνώριζε τα άτομα που ήταν στην πλατεία και δεν μπορούσε να συνεννοηθεί μαζί τους, διότι απειλείται η ζωή τους, σύμφωνα με τον κ. Συρίγο.

 

Παράλληλα, πούλμαν είχαν ήδη παραλάβει τις οικογένειες με μικρά παιδιά και τραυματίες για να τους μεταφέρουν σε δομές του Δήμου Αθηναίων και σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας που έχει παραχωρήσει ο ΣΕΤΕ.

 

Ωστόσο, εκπρόσωποι των Σύρων δηλώνουν πως στην λίστα που δόθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, έχουν συμπεριληφθεί ονόματα ανθρώπων που δεν βρίσκονταν στην πλατεία, ενώ άγνωστο παραμένει πως βρέθηκαν στην λίστα.

Ο κ. Συρίγος μιλά για διακινητές, οι οποίοι δεν θέλουν να ενημερωθούν οι πρόσφυγες για την δυνατότητα ασύλου προκειμένου να συνεχίσουν να βγάζουν χρήματα εκδίδοντας πλαστά διαβατήριαα. Ο ίδιος ενημέρωσε εκ νέου την αντιπροσωπεία των Σύρων ότι η μόνη δυνατότητα που υπάρχει είναι να υποβάλλουν αίτηση για άσυλο, ότι η διαδικασία για όλους θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 3 μηνών και ότι προτεταιότητα θα έχουν οι οικογένειες με παιδιά και οι τραυματίες. 

 

Πηγή: Καθημερινή