Εν μέσω καύσωνα και διαδηλώσεων η συνάντηση των G20

Οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις είναι ένα μόνο από τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ηγέτες των 20 πιο ισχυρών κρατών του πλανήτη στη Σύνοδο G20 που θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας. Οι 20 ηγέτες έχουν να αντιμετωπίσουν και το πρόωρο κύμα καύσωνα με τη Μετεωρολογική να προβλέπει ως και 39 βαθμούς Κελσίου.

 

Πρόωρο κύμα καύσωνα πλήττει τις ακτές της ανατολικής Αυστραλίας με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξεσπάσουν πυρκαγιές. Σε περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας ο υδράργυρος αγγίζει τους 45 βαθμούς, πριν καν μπει το καλοκαίρι.

Ο ένας μετά τον άλλον, οι ηγέτες καταφτάνουν στην πόλη, η οποία ζει εδώ και μερικές ημέρες στο ρυθμό της συνόδου. Όπως αναφέρει το CNN, η τελευταία φορά που το Μπρίσμπεϊν φιλοξένησε τόσο σημαντική εκδήλωση ήταν στην Παγκόμια Έκθεση του 1988 (World Expo). 

Η παρουσία της αστυνομίας είναι ισχυρή στους δρόμους της πόλης καθώς πολλοί είναι οι διαδηλωτές που έχουν συρρεύσει. Στο πνεύμα της συνόδου και τα τοπικά μέσα ενημέρωση, ένα από τα οποία, μάλιστα, «κόσμισε» το πρωτοσέλιδό του με τη δική του εκδοχή των όσων θα φορέσουν στη διάρκεια της συνάντησης οι ηγέτες (φωτογραφία).

 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων στη Ρωσία 

Από τους πρώτους προσγειώθηκε στην Αυστραλία ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον. Σε δηλώσεις του από την Καμπέρα, ο βρετανός πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων στη Ρωσία για τις ενέργειές της στην ανατολική Ουκρανία, τις οποίες χαρακτήρισε απαράδεκτες.

 

«Εξακολουθώ να ελπίζω ότι οι Ρώσοι θα λογικευτούν και θα αναγνωρίσουν ότι πρέπει να επιτρέψουν στην Ουκρανία να αναπτυχθεί ως ανεξάρτητη και ελεύθερη χώρα, ελεύθερη να κάνει τις δικές της επιλογές», δήλωσε ο Κάμερον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την Καμπέρα της Αυστραλίας.

«Εάν η Ρωσία υιοθετήσει μια θετική προσέγγιση προς την ελευθερία και ευθύνη της Ουκρανίας, ενδεχομένως οι κυρώσεις να αρθούν… εάν όμως συνεχίσει να συμβάλει στην κλιμάκωση της κατάστασης τότε είναι πιθανό να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις, είναι τόσο απλό», δήλωσε.

Το Κίεβο κατηγόρησε την Πέμπτη τη Μόσχα για αποστολή στρατευμάτων και όπλων προκειμένου να παράσχει υποστήριξη στους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ώστε να ξεκινήσουν νέες επιθέσεις. Εξαιτίας των συγκρούσεων έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι η Δύση είναι σε θέση να επιβάλει αυστηρότερες ποινές στη Μόσχα για τη «στρατιωτική κλιμάκωση» της κρίσης.