Ένας στους 10 χρήστες βλέπει YouTube για πάνω από 3 ώρες την ημέρα

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της τελευταίας έκδοσης του ετήσιου «Ericsson ConsumerLab TV & Media Report», σύμφωνα με την οποία οι καταναλωτές ξοδεύουν πλέον 6 ώρες την εβδομάδα, παρακολουθώντας on-demand τηλεοπτικές σειρές, προγράμματα και ταινίες streaming.

Ένα σημαντικό, επίσης, εύρημα είναι ότι αυξάνεται σημαντικά η παρακολούθηση, μέσω smartphones. Η μελέτη αποκαλύπτει αύξηση κατά 71% στην παρακολούθηση βίντεο, μέσω smartphones, σε σχέση με το 2012. Σχεδόν τα δύο τρίτα του συνολικού χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης και βίντεο των εφήβων γίνεται πλέον μέσω φορητών συσκευών. Η παρακολούθηση περιεχομένου που προέρχεται από χρήστες βρίσκεται, επίσης, σε αύξηση. Σχεδόν 1 στους 10 παρακολουθούν YouTube για πάνω από 3 ώρες την ημέρα.

Συγκεκριμένα, η Ericsson παρουσίασε το «Ericsson ConsumerLab TV & Media Report», που αποτυπώνει τις συνήθειες παρακολούθησης τηλεόρασης και βίντεο 680 εκατομμυρίων καταναλωτών ανά τον κόσμο. Μάλιστα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η εν λόγω μελέτη περιείχε και συγκεκριμένα ευρήματα για την ελληνική αγορά.

Μια γενική βασική διαπίστωση της μελέτης είναι πως οι υπηρεσίες Video-on-Demand (VOD) ικανοποιούν πλέον τις ανάγκες των καταναλωτών, ωθώντας τους να αλλάξουν τις συνήθειες παρακολούθησής τους. Ειδικά, η χρήση του streaming έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2011. Με περιεχόμενο που εγγράφεται και λαμβάνεται online να προστίθεται στην εξίσωση, το 35% όλης της παρακολούθησης τηλεόρασης και βίντεο δαπανάται σήμερα στο Video On Demand-VOD, ενώ αυξάνεται σημαντικά η παρακολούθηση, μέσω έξυπνων τηλεφώνων. Το Ericsson ConsumerLab TV & Media Report 2015 δείχνει πως οι καταναλωτές αγκαλιάζουν τις υπηρεσίες video on-demand, όσο ποτέ άλλοτε. Κάθε τρίτη ώρα θέασης καταναλώνεται πλέον on-demand είτε στην τηλεόραση, είτε σε βίντεο.

Τα κυριότερα ευρήματα σε σχέση με την ελληνική αγορά έχουν, ως εξής:

– Το περιεχόμενο on-demand και, ειδικά, μέσω streaming, καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χρόνο στις συνήθειες παρακολούθησης των καταναλωτών, με μέσο όρο παρακολούθησης 5,8 ώρες ανά εβδομάδα.

– Οι υπηρεσίες Subscription-VoD (S-VOD) επιτείνουν τη θέαση «μαραθώνιων» επεισοδίων: Το 89% των χρηστών S-VOD στην Ελλάδα παρακολουθούν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα όλα τα επεισόδια μιας σειράς, ενώ το 57% καθημερινά.

– Αύξηση της παρακολούθησης τηλεόρασης σε άλλες συσκευές (PC, laptop, smartphone, tablet). Το 70% των ωρών τηλεθέασης από εφήβους γίνεται μέσα από φορητές συσκευές.

– Οι Millennials παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την αύξηση. Το 79% των εφήβων στην Ελλάδα παρακολουθεί τηλεόραση ή/και βίντεο, πριν κοιμηθούν, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, ενώ το 35%, ενώ μετακινείται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ericsson Mobility Report

Η μελέτη, η οποία αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόβλεψη για τις τάσεις στην κινητή τηλεφωνία μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, αποκαλύπτει μια σημαντική αύξηση στην παρακολούθηση βίντεο από κινητές συσκευές, η οποία οδηγεί σε περίπου 6 φορές υψηλότερο όγκο μεταφοράς δεδομένων ανά smartphone στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη (2015 έως 2021). Η κίνηση δεδομένων στη Βόρεια Αμερική ανά ενεργό smartphone θα αυξηθεί από 3,8 GB το μήνα σήμερα σε 22 GB το μήνα έως το 2021, ενώ στη Δυτική Ευρώπη, η αύξηση αναμένεται να είναι από τα 2 GB το μήνα σήμερα σε 18 GB το μήνα έως το 2021.

Με 20 νέες συνδρομές κινητών επικοινωνιών να ενεργοποιούνται κάθε δευτερόλεπτο, η παγκόσμια αύξηση των συνδρομών κινητών επικοινωνιών αποτελεί ακόμα μια σαφή ένδειξη της αύξησης της μεταφοράς δεδομένων. Αυτήν τη στιγμή, ο αριθμός των συνδρομών κινητών επικοινωνιών ισούται με τον αριθμό ανθρώπων στον πλανήτη. Το 2016, αναμένεται να φτάσουμε τις 4 δις συνδρομές μόνο στις έξυπνες συσκευές.

Η μελέτη παρέχει στοιχεία για το μέλλον των δικτύων 5G, συμπεριλαμβανομένης της πρόβλεψης των 150 εκατομμυρίων συνδρομών κινητών επικοινωνιών 5G, μέχρι το 2021. Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Κίνα και ΗΠΑ προβλέπεται να ηγούνται των συνδρομών στα εμπορικά δίκτυα 5G. Η 5η γενιά κινητών επικοινωνιών-5G αναμένεται να συνδέσει νέους τύπους συσκευών, καθιστώντας δυνατές ολοκληρωτικά νέες χρήσεις της τεχνολογίας που δεν μπορούμε καν να τις φανταστούμε σήμερα και οι οποίες σχετίζονται με το Διαδίκτυο των Αντικειμένων-Internet of Things (IoT). Μάλιστα, η μετάβαση προς το 5G πρόκειται να συμβάλει στην ανάπτυξη νέων κλάδων και νέων κάθετων αγορών.