Ενδείξεις για μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης

Μια σημαντική ανακάλυψη έγινε μέσω των σεισμικών ερευνών των ΕΛΠΕ, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για τεράστια ποσότητα κοιτασμάτων φυσικού αερίου νότια της Κρήτης.

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου, σε συζήτηση του think tank του Ευάγγελου Βενιζέλου, και αναφέρουν τα «Νέα» δείχνουν πως, αν επαληθευτούν, θα καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας στο φυσικό αέριο για τα επόμενα 70 χρόνια. Οπως αναφέρουν τα «Νέα», ο εν λόγω στόχος κατεγράφη στις σεισμικές έρευνες του 2012-2013 από τη νορβηγική εταιρεία PGS που είχε «σκανάρει» τις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου και νότια της Κρήτης, με τη δομή «Τάλως» να εντοπίζεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη δεύτερη περιοχή.

Πρόκειται για τη δομή «Τάλως», νότια της Κρήτης, η οποία δείχνει να έχει κοίτασμα 280 δισ. κυβικών μέτρων, σύμφωνα με την ανάλυση των υφιστάμενων σεισμικών δεδομένων. Ποσότητα πολύ μεγάλη, καθώς στη χώρα καταναλώνονται περίπου 4 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου τον χρόνο. Τονίζεται ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις προκειμένου να επαληθευτεί η εκτίμηση.


Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/endeixeis-gia-koitasmata-fysikoy-aerioy-sti-kriti