Ενέδρα έξω από τα μαγαζιά στήνουν συνεργεία του ΣΔΟΕ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Εντολή για σαρωτικούς ελέγχους σε 24ωρη βάση με επιτόπια τεστ στα ύποπτα POS και στήσιμο ενέδρας έξω από τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα για έλεγχο των αποδείξεων έδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προσδιορίζοντας ταυτόχρονα τους κλάδους που μπαίνουν στο στόχαστρο, τα κριτήρια και τις διαδικασίες ελέγχου καθώς και την εφαρνογή του μέτρου «σφραγίσματος» των επιχειρήσεων για φοροδιαφυγή.

Στην έγκυκλιο αναφέρεται ότι τα ξένα POS έχουν κατακλύσει την αγορά και δίνεται εντολή στους ελεγκτές να καταγράφουν αν το μηχάνημα POS των επιχειρήσεων που ελέγχονται, έχει εγκατασταθεί από αλλοδαπό πάροχο υπηρεσιών πληρωμών (acquirer) διότι είναι πολύ πιθανό ο ελεγχόμενος με τον τρόπο αυτό είτε να καταργεί στην πράξη τα capital controls, είτε να μη δηλώνει τα έσοδα που πραγματοποιούνται από τη χρήση του POS αυτού. Όσα POS δεν έχουν μία από τις ακόλουθες ενδείξεις: «CARDLINK», «ibank Εθνική», «ΠΕΙΡΑΙΩΣ», «FDH» ή «EURONET», είναι πιθανό να έχουν εγκατασταθεί από αλλοδαπούς acquirers. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα POS με την ένδειξη «MyPOS» ή «MyPOS ΕU», τα οποία έχουν κατακλύσει την αγορά μετά τη θέσπιση των capital controls.

Συναλλαγές

Εκτός από τα παραπάνω, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να ζητείται από τους υπαλλήλους που διενεργούν τον έλεγχο η διεξαγωγή συναλλαγής (μικρού ποσού) και να επισυνάπτεται το απόκομμα της συναλλαγής», για να διαπιστωθεί αν έχει

Επίσης οι ελεγκτές θα περιμένουν τους πελάτες έξω από την επιχείρηση και θα τους ζητούν την απόδειξη για την υπηρεσίες που έλαβαν και σε περίπτωση που δεν επιδεικνύεται απόδειξη, θα εισέρχονται στην εγκατάσταση για βεβαίωση των παραβάσεων.

Οι έλεγχοι θα γίνονται από συνεργεία δύο ατόμων σε όλη την επικράτεια και η επιλογή των ελεγχόμενων θα γίνεται βάσει στοιχείων φορολογικής συμπεριφοράς της επιχείρησης στο παρελθόν που διαθέτει στα αρχεία της η εφορία (elenxis κ.λπ.), καταγγελίες φορολογούμενους ή άλλες πληροφορίες που θα φθάνουν στους προϊσταμένους των εφοριών. Παράλληλα, τέσσερις φορές τον μήνα θα ζητείται συνδρομή της αστυνομίας στους ελέγχους αλλά και σε κάθε περίπτωση που παρεμποδίζεται ο έλεγχος.

Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο κατά τους διενεργούμενους μερικούς επιτόπιους ελέγχους, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί «στην αντιμετώπιση φαινομένων ιδιάζουσας παραβατικής συμπεριφοράς, περιπτώσεων υποτροπής ύστερα από την κατ’ επανάληψη διαπίστωση της μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης στοιχείων όπως και επί περιπτώσεων μη έκδοσης η ανακριβούς έκδοσης στοιχείων για διαφορετικές συναλλαγές από τον ίδιο φορολογικό έλεγχο. Εκτός από την επιβολή των προστίμων προβλέπεται και αναστολή λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων του υπόχρεου για διάστημα μέχρι ένα μήνα ή επίσης και αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης για διάστημα μέχρι έξι μηνών, σε περιπτώσεις για τις οποίες έχει ήδη επιβληθεί η κύρωση της αναστολής λειτουργίας και σε διάστημα εντός τριών ετών διαπιστώνεται η επανάληψη μίας από τις προαναφερόμενες παραβάσεις.

Αν δεν έχουν εκδοθεί περισσότερες από 10 αποδείξεις ή η αξία των αποδείξεων που δεν εκδόθηκαν ξεπερνά τα 500 ευρώ, τότε θα επιβάλλεται άμεσα το μέτρο του σφραγίσματος για 48 ώρες της επιχείρησης.

ΣΔΟΕ 
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να συμβιβαστεί ή να εφησυχάσει με τα φαινόμενα φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου ή διαφθοράς, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Παράλληλα αποκάλυψε ότι από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ σε διάφορες περιοχές της Κρήτης αντοπίσθηκαν δέκα τόνοι λαθραίο οινόπνευμα και 20.000 «μαϊμού» προϊόντα.

«Θα είμαστε σε μία διαρκή σύγκρουση, ειδικά με τα θέματα φοροδιαφυγής», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης, και υπογράμμισε ότι «είναι δεδομένο ότι η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και η διαφθορά ψάχνουν συνεχώς να βρουν νέους τρόπους για να συνεχίσουν αυτό που είχαν ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια και είναι δεδομένο ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για να συγκρουστούμε με αυτά τα φαινόμενα και αυτά που βλέπετε το τελευταίο διάστημα είναι η κορυφή του παγόβουνου», σημειώντας ότι «δυστυχώς, κάποιοι επιχειρηματίες θέλησαν να παίξουν με τη φωτιά», παρά το γεγονός ότι το υπουργείο είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό για το τι πρέπει να γίνει.

Ελεγκτές
Ο κ. Αλεξιάδης έστειλε μήνυμα «σε όλους αυτούς, οι οποίοι με διάφορους μεθόδους βίας ή εκφοβισμού προσπαθούν να αποφύγουν τον έλεγχο είτε απειλώντας τους υπαλλήλους που πάνε να κάνουν τους ελέγχους είτε αφήνοντας κάποια υπονοούμενα κ.λπ.». Προειδοποίησε επίσης ότι «όσοι εμποδίζουν τον έλεγχο ή προσπαθούν να παρεμποδίσουν ή να εκφοβίσουν τους ελεγκτές να ξέρουν ότι έχουν κλείσει συμβόλαιο για να κατασκηνώσουμε στα καταστήματά τους» και συμπλήρωσε: «Θα στοχοποιηθούν τα καταστήματά τους και όσοι δημιουργούν αυτά τα προβλήματα θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να κλέβει, να συλλαμβάνεται την ώρα της κλοπής και να επιτίθεται σ’ αυτούς που τον συνέλαβαν για την κλοπή. Είναι απαράδεκτα πράγματα».

Αναφέρθηκε και στην ευθύνη των πολιτών απέναντι στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής, λέγοντας πως θα «πρέπει να αποφασίσουμε αν είμαστε πολίτες ή υπήκοοι», καθώς «όταν είμαστε πολίτες έχουμε δικαιώματα και έχουμε και υποχρεώσεις και δεν είναι δυνατόν να ζητάμε από την πολιτεία να βάλει έξω από κάθε κατάστημα έναν εφοριακό ή έναν αστυνομικό για να κάνει ελέγχους»..

Τρ. Αλεξιάδης
«Θα είμαστε σε μία διαρκή σύγκρουση, ειδικά με τα θέματα φοροδιαφυγής», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης, και υπογράμμισε ότι «είναι δεδομένο ότι η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και η διαφθορά ψάχνουν συνεχώς να βρουν νέους τρόπους για να συνεχίσουν αυτό που είχαν ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια».

«Λουκέτο»
Εκτός από την επιβολή των προστίμων προβλέπεται και αναστολή λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων του υπόχρεου για διάστημα μέχρι ένα μήνα ή επίσης και αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης για διάστημα μέχρι έξι μηνών, σε περιπτώσεις για τις οποίες έχει ήδη επιβληθεί η κύρωση της αναστολής λειτουργίας και σε διάστημα εντός τριών ετών διαπιστώνεται η επανάληψη μίας από τις προαναφερόμενες παραβάσεις.